Gedaan met laden. U bevindt zich op: Voorbeeld: combinatie van een herbouw van een appartement en een kleine renovatie Voorbeelden: indeling van het gebouw

Voorbeeld: combinatie van een herbouw van een appartement en een kleine renovatie

Geldig voor bouwaanvragen vanaf 01.03.2017

Hier wordt het begrip ‘onafhankelijkheid van gebouwen’ geïllustreerd. Er wordt verder niet ingegaan op de indeling in projecten, EPB-eenheden of K-volumes.

Een appartementsgebouw wordt grotendeels afgebroken en vervolgens herbouwd. Het nieuwe appartementsblok bevat 4 wooneenheden. Een klein deel (groen) van het oorspronkelijke gebouw wordt behouden en gerenoveerd en zal in het nieuwe gebouw de badkamer van appartement 2 bevatten.

In eerste instantie heeft men hier twee aard van werken: nieuwbouw (voor het herbouwde deel) en renovatie. Appartement 2 is deels in de nieuwbouw en deels in de renovatie gelegen. Bij deze indeling is het moeilijk om een E-peil van appartement 2 te berekenen aangezien de badkamer in een ander gebouw gelegen is. In zulke gevallen kan het verdedigbaar zijn om appartement 2 volledig op te nemen in het gedeelte nieuwbouw of het gedeelte renovatie.

De heeft de keuze in welk gebouw (nieuwbouw of renovatie) hij het appartement opneemt. De keuze moet wel verantwoordbaar en verdedigbaar zijn. Aangezien in dit voorbeeld het overgrote gedeelte van appartement 2 in het nieuwbouwgedeelte gelegen is, is het nodig om deze in te delen bij nieuwbouw.