Gedaan met laden. U bevindt zich op: Voorbeeld: vernieuwen van de gevel Voorbeelden: indeling van het gebouw

Voorbeeld: vernieuwen van de gevel

Geldig voor bouwaanvragen vanaf 01.03.2017

1 of meerdere gevels van een eengezinswoning worden vernieuwd. De technische installaties blijven behouden. Er worden 2 varianten besproken.

Variant 1

De voorgevel van een open bebouwing wordt verbouwd (oranje). Bij de voorgevel wordt het buitenspouwblad afgebroken en een isolatielaag met gevelafwerking tegen het bestaande binnenspouwblad geplaatst.

Het bestaand beschermde volume na de verbouwing is niet gewijzigd of kleiner dan voor de verbouwing maar er worden afgebroken en herbouwd. Aangezien de binnenstructuur (vloeren, binnenmuren, … ), de overige gevels en het dak volledig worden behouden, is er geen herbouwd volume en is er dus geen sprake van een gedeeltelijke of volledige herbouw.

In het verlengde is dus ook geen sprake van een gedeeltelijke herbouw met minstens 1 wooneenheid of een gedeeltelijke herbouw met een groter dan 800 m³. De correcte werkzaamheid is ‘verbouwing’ en er wordt 1 gebouw ‘renovatie’ aangemaakt.

Variant 2

Het dak en de voor- en achtergevel van een open bebouwing worden vernieuwd (oranje). Bij de voor- en achtergevel wordt het buitenspouwblad afgebroken en een isolatielaag met gevelafwerking tegen het bestaande binnenspouwblad geplaatst. Het dak wordt volledig vervangen (kepers, dakbedekking, … ).

Analoog aan variant 1. Aangezien de binnenstructuur (vloeren, binnenmuren, … ) en de zijgevels volledig worden behouden, is er geen sprake van een herbouwd volume. De correcte werkzaamheid is ‘verbouwing’ en er wordt 1 gebouw ‘renovatie’ aangemaakt.

Variant 3

Een rijwoning wordt herbouwd met behoud van de beschermde voorgevel.

Dergelijke projecten vallen niet onder renovaties maar onder herbouw en leiden tot de nieuwbouweisen.