Gedaan met laden. U bevindt zich op: Traject verandermanagement Verder naar een modern HR-beleid voor de Vlaamse overheid

Traject verandermanagement

Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) voorziet het traject ‘Verandermanagement’ om je entiteit zo goed mogelijk te ondersteunen bij de veranderingen binnen het 5-sporenbeleid. AgO gaat daarbij in dialoog met je entiteit. De focus ligt op communicatie, training en opleiding. 

Wat?

Het traject verandermanagement focust op 3 doelstellingen:

  • jou als HR-professional ondersteunen door middel van informatie en opleiding
  • de HR-businesspartners ondersteunen in het verandertraject binnen de eigen entiteit
  • transparante, heldere communicatie op het juiste moment naar de juiste doelgroep

Aanbod voor HR-professionals

  • Informeer je via de webpagina's op Vlaanderen Intern

  • Ga in interactie via de digitale kanalen

    Het Teams-kanaal ‘Dynamiseren via 5-sporenbeleid’ binnen de Teams-site van het HRBP-netwerk is opengesteld voor alle HR-businesspartners en de HR-professionals die het 5-sporenbeleid mee opvolgen. In het kanaal:

    • houdt AgO veelgestelde vragen en antwoorden bij
    • is directe en tweerichtingscommunicatie mogelijk
    • staat documentatie ter beschikking (zoals basispresentaties, regelgevende documenten, en omgaan met verandering)
  • Neem deel aan de HR-netwerken

    Op de HRBP-netwerken maakt AgO tijd en ruimte om:

    • in dialoog te gaan over de stand van zaken van de inhoud en het proces
    • samen de verandering in goede banen te leiden

    Op de HR-infonetwerk komen de concrete onderwerpen rond het 5-sporenbeleid aan bod.

    Daarnaast voorziet AgO ook de volgende sessies voor HR:

    • Het startevenement ‘Klaar voor het nieuwe personeelsbeleid’ (13 mei 2024, Herman Teirlinkgebouw)
    • Implementatiesessies voor HR om een rol te kunnen opnemen in begeleiding van directiecomités en de uitrol in de organisatie.
    • Een netwerkmoment waar je als HR-professional inspiratie krijgt rond 5-sporenthema’s en goede praktijken kunt delen. Bijvoorbeeld: hoe kan een waarderingskader eruit zien? Wat zijn de mogelijkheden om ijkingsgesprekken te organiseren in je organisatie? Hoe pakken bedrijven het aan?)

    Goed om te weten: AgO zet ook verder in op begeleiding van HR-professionals, afhankelijk van hun behoefte. Dat gebeurt via intervisies en inspiratiesessies.

Aanbod voor leidinggevenden en topkader

  • Structureel overleg

    AgO voorziet een terugkerend agendapunt op de structurele overlegorganen: het voorzitterscollege, de strategische stuurgroep voor HR-systemen en dienstverlening en het strategisch HR-platform.

  • Opleidingsaanbod

    AgO herwerkt de opleidingen prestatiemanagement(opent in nieuw venster) uit het open aanbod in Vlimpers Leren met de laatste nieuwe inzichten en vaardigheden. Vanaf juni 2024 kunnen leidinggevenden zich inschrijven voor deze nieuwe gecertificeerde opleiding. In de opleiding komen onder meer de manier waarop je een rechtvaardige beoordelingstrap geeft aan bod. Is de leidinggevende nog nooit formele evaluator geweest? Dan is er eerst de standaardopleiding.

    Daarnaast maakt AgO de leidinggevenden verder wegwijs in tal van interessante leerinitiatieven die ondersteunen in het beoordelen van prestaties:

    • Een nieuwe, korte opleiding die hen leert om een feitelijk verslag te schrijven dat een neerslag is van mondelinge gesprekken. Deze opleiding is bedoeld voor leidinggevenden die graag hun schriftelijke taalvaardigheid nog wat aanscherpen in de context van prestaties beoordelen.
    • Om leidinggevenden wegwijs te maken in wat er concreet verandert in de Vlimpers-module PLOEG werkt AgO aan duidelijke instructies, bijvoorbeeld in de vorm van snelstartkaarten.
    • AgO voorziet een e-learning met in een notendop de belangrijkste nieuwigheden op het vlak van prestatiemanagement.
    • Leidinggevenden kunnen in het najaar van 2024 gratis een opleiding coachend leidinggeven volgen. In 2025 volgen nog opleidingen rond het voeren van remediëringsgesprekken.

    In het kader van re-integratie werkte AgO 2 modules uit:

    Vanaf 3 juni 2024 kunnen leidinggevenden via Vlimpers Leren inschrijven voor het bovenstaande aanbod. Ze vinden er ook heel wat interessante modules uit de digitale leerbibliotheek in een curriculum, zoals modules over lastige gesprekken of functioneringsgesprekken voeren.

Goed om te weten: om directiecomités te helpen bij het ontwikkelen van een waarderingskader dat aan de basis ligt van de salarisevolutie, voorziet AgO ondersteuning via een workshop en een raamcontract voor consultancy bij verandertrajecten(opent in nieuw venster). Heb je binnen je organisatie meer begeleiding nodig om dit waarderingskader verder uit te rollen? Die begeleiding vraag je ook aan via het raamcontract.

Aanbod voor personeelsleden

Personeelsleden vinden meer informatie op de nieuwe webpagina’s ‘Verder naar een modern personeelsbeleid voor de Vlaamse overheid’.(opent in nieuw venster) De webpagina’s zijn per tewerkstellingsvorm, zodat personeelsleden gemakkelijker de eigen situatie kunnen inschatten.

In mei 2024 organiseert AgO 5 webinars, waarin personeelsleden uitleg krijgen over de details van het nieuwe personeelsbeleid.