Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe projectresultaten binnen Smart Education @ Schools Nieuws

Nieuwe projectresultaten binnen Smart Education @ Schools

Nieuwsbericht
20 mei 2025

Smart Education @ Schools, een innovatieprogramma van imec, samen met de Vlaamse overheid, heeft vijf nieuwe projectresultaten opgeleverd. Spellingsdictees die zichzelf verbeteren of hagen scheren in Virtual Reality? Het kan binnenkort in jouw eigen klas. 

Binnen het innovatieprogramma Smart Education @ Schools krijgen leerkrachten jaarlijks de kans om een idee in te dienen rond technologie in de klas. Het idee moet een antwoord bieden op een didactische nood. Na een selectie worden een drietal projecten uitgekozen. Vervolgens gaan leerkrachten een jaar lang aan de slag in samenwerking met bedrijven, vzw’s en andere partners om een proof-of-concept te ontwikkelen.

Sinds 2018 werden al zeven oproepen gelanceerd, goed voor 25 uitgewerkte projecten. Die zijn heel uiteenlopend: van een applicatie om atomen en magnetische velden in 3D te visualiseren (sci-i), over een VR-bril om te leren werken op hoogte (VRhoogte), tot een webtool die kleuters helpt om klanken te herkennen (Fonemi).

Van hagen scheren in VR tot dictees die zichzelf verbeteren

Ook het afgelopen jaar werken verschillende projectteams aan nieuwe technologische oplossingen voor het onderwijs. De resultaten zijn opnieuw indrukwekkend.

  • Ergo XR(opent in nieuw venster) is een Mixed Reality-applicatie die leerlingen uit het secundair onderwijs leert hoe je op een goede en ergonomische manier tilt of heft. Ze krijgen feedback op hun houding dankzij sensoren op het lichaam. De applicatie bevat 7 verschillende oefeningen, zoals een curverbox tillen of een ziekenhuisbed duwen, telkens op drie niveaus.

  • VR Groene Vingers(opent in nieuw venster) is een VR-toepassing waarmee leerlingen van tuinbouwscholen virtueel hagen leren scheren. Ze oefenen in twee moeilijkheidsgraden en en leren ook wat er vooraf en achteraf bij komt kijken, zoals het kiezen van de juiste veiligheidskledij.

  • Spellingsmonitor(opent in nieuw venster) is een webapplicatie die spellingdictees voor het derde leerjaar automatisch verbetert. Leerkrachten kunnen drie soorten dictees maken. Leerlingen vullen die in op papier, scannen ze met een tablet en krijgen dan automatisch feedback via handschriftherkenning.

  • Slim AC – Snel DC (opent in nieuw venster)maakte zes didactische oefenkasten die een huishoudelijke elektrische installatie nabootsen, inclusief een laadpaal voor een elektrische auto. Via een bijhorende AR-applicatie zie je mogelijke fouten of experimenteer je met de invloed van de zon. Er werden ook e-learnings gemaakt voor de opleidingen elektriciteit en autotechnieken.

  • LeerTrac(opent in nieuw venster) ontwikkelde drie digitale dashboards die leerkrachten helpen bij competentiegericht evalueren:

    • Het eerste dashboard koppelt via AI mogelijke competenties aan lesinhoud.

    • Het tweede toont de studievoortgang van een leerling of klas.

    • Het derde geeft een overzicht van de vorderingen per competentie binnen het hele leerplan en ondersteunt zo bijvoorbeeld de klassenraad.

Spellingsmonitor wint publieksprijs

© Smart Education @ Schools

In maart 2025 stelden de vijf projectteams hun resultaten voor op het Learning Bytes Festival. Bezoekers konden er de tools zelf uittesten. Er werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar Spellingsmonitor. Als prijs kregen ze twee Brightboxen mee, waarmee leerlingen computationeel denken kunnen oefenen.

Zelf aan de slag?

Binnenkort kunnen Vlaamse scholen zelf aan de slag met de projectresultaten. Hou de website van Smart Education at Schools(opent in nieuw venster) goed in de gaten. De vijf projecten worden namelijk verder uitgewerkt, zodat ze beschikbaar blijven op lange termijn. Elk team zoekt daarvoor een oplossing die past bij hun project: van samenwerking met een vzw tot een eigen start-up.

Nieuwe oproep in oktober 2025

Heb jij als leerkracht in het basis-, secundair of volwassenonderwijs een idee om je les nog beter te maken met technologie? Binnenkort lanceert Smart Education at Schools een nieuwe oproep. De deadline voor het indienen van je idee is in oktober 2025.