Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dienstverlening reorganisatie

Dienstverlening reorganisatie

Staat je entiteit voor de uitdaging om een reorganisatie binnen de Vlaamse overheid tot een goed einde te brengen? Dan kun je rekenen op de nodige hulp en ondersteuning. Zo zorg je voor een vlotte transitie, met aandacht voor veranderingsmanagement.

Voor wie?

Welke dienstverlening?

  • Stap 1

    Wat
    Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) is een cruciale partner van je reorganisatie. AgO zorgt voor de nodige begeleiding. Die kan bestaan uit:

    • wegwijs maken in de eigen dienstverlening en in de dienstverlening van externe partners waarmee een raamcontract werd afgesloten
    • samen doorheen het proces gaan (ter info: voor reorganisaties tussen entiteiten is er een stappenplan)
    • mee het proces bewaken
    • acties uitvoeren
    • organiseren van informatiesessies over nieuwe functionaliteiten
    • adviesverlening over regelgeving, HR-systemen, leiderschap, mensen, cultuur, organisatie en strategie
    • actief meewerken aan projecten en initiatieven tijdens het reorganisatietraject

    Aanpak
    De rol die AgO opneemt verschilt naarmate de grootte en aard van de reorganisatie. AgO bekijkt samen met jou wat je intenties zijn, hoe je entiteit ondersteund kan worden en wat er praktisch moet geregeld worden.

    Bij een grote reorganisatie staat de coördinerend HR-businesspartner van AgO in voor de coördinatie. Dit is je ‘SPOC’ (Single Point of Communication), je 1steaanspreekpunt tijdens het traject.

    De coördinerend HR-businesspartner zal binnen AgO afstemmen met de betrokken afdelingen (juridisch, personeelsadministratie, HR-systemen, …) en plant tussentijdse overlegmomenten in met jouw entiteit en de AgO-experten.

    Hoe aanvragen?

    Lees op de webpagina ‘reorganisatie’ hoe je een reorganisatie meldt aan AgO.

  • Stap 2

    Wat
    Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) voert de nodige acties uit voor je reorganisatie:

    • juridisch: adviesverlening bij de keuze van een juridische organisatievorm, aanpassingen van het VPS, adviesverlening bij aanpassing van arbeidsreglement, aanleveren van modeldocumenten, …
    • HR-technisch: aanpassingen in Vlimpers, rapportering, …
    • personeelsadministratie: aanpassingen personeelsdossiers, contracten, …
    • organisatieontwikkeling in kaart brengen: naast de juridische, systeemtechnische en administratieve uitdagingen moet een reorganisatie ook rekening houden met HR-uitdagingen. Een reorganisatie brengt namelijk grote veranderingen met zich mee op vlak van processen, leiderschap, functies, samenwerkingsverbanden en cultuur.

    Aanpak
    De rol die AgO opneemt verschilt naarmate de grootte en aard van de reorganisatie. AgO bekijkt samen met jou wat je intenties zijn, hoe je entiteit ondersteund kan worden en wat er praktisch moet geregeld worden.

    Hoe aanvragen?
    Lees op de webpagina ‘reorganisatie’ hoe je een reorganisatie meldt aan AgO.

  • Stap 3

    Wat
    Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) ondersteunt je reorganisatie met een professioneel aanbod van raamcontracten en HR-instrumenten. Jij kiest welke ondersteuning je inzet.

    Aanpak
    Je bespreekt de gewenste ondersteuning met de (externe) partner of gaat zelf aan de slag met onderstaande instrumenten.

    Hoe raamcontracten aanvragen?
    Lees op de webpagina’s van onderstaande raamcontracten hoe je dit doet. Je vindt er ook meer informatie over de inhoud van de raamcontracten, leveranciers, kostprijs, doelgroep, contactgegevens, …:

    Hoe ga je aan de slag met de instrumenten?

Belang van een goede reorganisatie

Een reorganisatie kan een grote impact hebben op de medewerkers, de belanghebbenden, de missie van een organisatie, … Daarom is een doordachte, gedragen en projectmatige aanpak belangrijk. AgO kan je hierbij maximaal begeleiden, ondersteunen, faciliteren, … En kan instrumenten aanrijken om zelf aan de slag te gaan. Meld je reorganisatie zo snel mogelijk.