“Ik droom ervan om een eigen streekproduct te hebben”

Bram Heylens is chef van de Schranshoeve in Vorselaar, een brasserie die al sinds 2016 de lokale kaart trekt. “We gaan 100% voor Belgische producten, en het liefst van al Vlaamse. Ik denk dat we een van de pioniers zijn.” De Schranshoeve bevindt zich in een voormalige kardinaalswoning, een Kempense erfgoedsite. Hoog tijd om een bezoek te brengen aan deze trotse ambassadeur Lekker van bij ons. 

Waarom kiezen jullie voor lokaal lekkers? 

“Producten van bij ons zijn ongelooflijk lekker, en toch kennen veel mensen ze niet. Al voel ik wel dat mensen het gebruik ervan meer en meer waarderen. We spelen de herkomst van onze producten dan ook uit: op onze kaart, op sociale media… Vlamingen mogen gerust wat chauvinistischer zijn.” 

“Ook de productiekennis verbetert. Neem nu Belgische wijnen: in 2016 verklaarde iedereen ons gek dat we alleen Belgische wijnen wilden aanbieden. Toen was het inderdaad moeilijk, maar sindsdien zijn de wijnen en ook het aanbod sterk geëvolueerd. Hetzelfde geldt voor Belgische kazen.” 

Wat staat er zoal op het menu? 

“Er staan momenteel suggesties op de kaart met rundsvlees van het Saeftingherhof en de Meelhovenseheide, Molse kipkap en wangetjes van het Bel’vidhavarken. Voor de visgerechten gebruik ik Noordzeevissen uit de bijvangst: ik probeer het North Sea Chef-verhaal te volgen. Ik werk ook graag met filet d’Anvers, Kempense geitenkaas van Polle, Postelkaas…”  

“Een deel van de groenten en kruiden kweken we zelf. Zo boden we in de zomer een vegetarische quiche aan met tomaten en paprika’s uit onze serre en courgetten van eigen kweek. Verser kan het niet zijn. De gasten op het terras vinden het fijn om te zien dat ik de groenten en kruiden zelf ga halen in de tuin.” 

Hoe selecteer je de producten waarmee je gerechten ontwikkelt? 

“We volgen sowieso de seizoenen, kiezen op basis van kwaliteit en van de producten die we nodig hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk om samen te werken met lokale producenten. Zo maak ik mijn bladerdeeg niet zelf – ik heb helaas niet genoeg plaats voor de machines – maar dat haal ik bij een bakker in de buurt. Hij maakt alles zelf en gebruikt goeie boter en andere producten. Ik heb er een paar dagen meegedraaid om te zien hoe hij te werk gaat.” 

Wat is een typisch Schranshoeve-gerecht? 

“Ik ben fier op onze ‘bokes’, een vervanger van de klassieke, obligate croque monsieur. Ons ‘boke Jef’ maak ik bijvoorbeeld met filet d’Anvers van slager Jef Janssens met een crème van Postelkaas. Het brood bakken we zelf in het bakhuisje van de Schranshoeve, dat we opnieuw tot leven hebben gebracht. Een lokale molenaar maalt het graan voor ons.”   

Wat brengt de toekomst voor de Schranshoeve? 

“Zowel mijn vrouw, onze medewerkers als ikzelf willen er 100% blijven voor gaan om Belgische en producten uit de streek aan te bieden. Ik zou daarnaast graag proberen om nog meer eigen groenten te kweken. En als ik echt mag dromen, wil ik met de Schranshoeve een eigen streekproduct ontwikkelen.” 

  
 

Deel ook je verhaal

Ben je ambassadeur en wil je je werk graag in de kijker zetten? Stuur ons dan een mail met een korte omschrijving van je activiteiten en hoe jij lokaal lekkers in de schijnwerpers plaatst.

Ik stel me kandidaat