Dagverse visvangst en heerlijke visgerechten

“Er zijn zoveel lekkere producten die de Vlaamse vissers aanvoeren, zoals garnalen en langoustines. De Noordzee is een tuin vol lekkernijen.”


De familie Pauwaert – moeder Nicole, zoon Marino en dochter Marianne – runt sinds 2008 het restaurant Tijdok aan de oude vissershaven van Zeebrugge. Tijdok is een echt visrestaurant dat alleen werkt met vis en schaaldieren afkomstig van Vlaamse vissers, volgens seizoen en marktaanvoer. Chef-kok Marianne: “Ik ben opgegroeid in een rasechte vissersfamilie: mijn vader, grootvaders en overgrootvaders waren allemaal verbonden met de Vlaamse visserij en hadden vissersschepen. Mijn kennis van vis – van kinds af verworven – is dus zeer groot.”

Waarom lokaal?

“Er zijn zoveel lekkere producten die de Vlaamse vissers aanvoeren, maar door wereldwijde invoer van – vaak goedkopere – vis- en schaaldieren, worden ze vaak vervangen in huis- en restaurantkeukens. In elke supermarkt vind je scampi, maar onze lekkere langoustines en garnalen zijn heel wat moeilijker te vinden.”

“Vis en schaaldieren eet je bovendien volgens de seizoenen, net zoals groenten en fruit. In ons restaurant gebruiken wij alleen vissoorten recht uit de Noordzee en waarvan de aanvoer hoog is: op dat moment zijn ze het lekkerst en meestal ook minder prijzig. Wat op de kaart staat in Tijdok, volgt het ritme van de visserij.”

Waarom ambassadeur?

“We moeten trots zijn op de Vlaamse zeevisserij en de producten die ze aanvoeren. We mogen meer waardering tonen voor het lekkers van bij ons.”

 

 

Deel ook je verhaal

Ben je ambassadeur en wil je je werk graag in de kijker zetten? Stuur ons dan een mail met een korte omschrijving van je activiteiten en hoe jij lokaal lekkers in de schijnwerpers plaatst.

Ik stel me kandidaat