Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarom installatie-eisen? Installatie-eisen

Waarom installatie-eisen?

Geldig voor bouwaanvragen vanaf 01.01.2015

De installatie-eisen voor renovaties en voor nieuwe industriegebouwen zijn een uitvoering van de Europese Richtlijn rond energieprestaties van gebouwen. De installatie-eis voor nieuwe residentiële en niet-residentiële gebouwen past in de uitstap uit fossiele brandstoffen.

Installatie-eisen voor nieuwbouw (met E-peileis)

De invoer van een verplichting om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te voorzien, moet er voor zorgen dat alle nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel.

Een warmtepomp met water als warmteafgiftemedium haalt immers maar goede rendementen als het afgiftesysteem op lage temperatuur kan werken, terwijl dat bij bijvoorbeeld een gasketel ook op hoge temperatuur kan.

Installatie-eisen voor renovaties en nieuwbouw industrie

De invoer van installatie-eisen is het gevolg van de Europese Richtlijn van 2010 en de herziening van de Europese Richtlijn in 2018.

Er geldt geen maximaal E-peil voor renovaties en voor nieuwe industriegebouwen. Voor de invoer van installatie-eisen waren voor deze projecten enkel eisen op de gebouwschil, niet op de installaties.

De installatie-eisen verplicht ook renovaties en nieuwe industriegebouwen om in te zetten op energiezuinige technische installaties, wat zorgt voor energiebesparing en een lagere CO2-uitstoot.