Gedaan met laden. U bevindt zich op: Types warmteterugwinapparaten Warmteterugwinapparaten

Types warmteterugwinapparaten

Geldig voor alle bouwaanvragen

Er zijn verschillende types van warmteterugwinapparaten. Deze pagina legt kort de werking van de verschillende systemen uit.

Enkelvoudige kruisstroomwarmtewisselaar

Dit is een platenwarmtewisselaar die voor minstens 70% werkt volgens het principe van warmteoverdracht in kruisstroom, te evalueren op basis van het oppervlakteaandeel van het duidelijk te identificeren kruisstroomgedeelte ten opzichte van de totale oppervlakte (in het vlak van de luchtstroomrichtingen).

Dubbele kruisstroomwarmtewisselaar

Dit is een platenwarmtewisselaar die bestaat uit 2 duidelijk te onderscheiden enkelvoudige kruisstroomwarmtewisselaars en waarbij beide luchtstromen in serie en in globale tegenstroom door beide warmtewisselaars stromen.

Heatpipesysteem

In een heatpipesysteem zit een transportmedium. Dat verdampt aan de warme kant, waarbij het energie opneemt en zich als gas voortbeweegt naar de koude kant, waar het condenseert en zijn warmte afgeeft. Daarna stroomt het transportmedium als vloeistof terug naar de warme kant.

Statische regenerator

Dit is een regeneratieve warmtewisselaar onder de vorm van 2 gescheiden accumulatoren die afwisselend (met behulp van 1 of meer kleppen) door de toevoerlucht en de afvoerlucht wordt doorstroomd.

Tegenstroomwarmtewisselaar

Dit is een platenwarmtewisselaar die voor minstens 30 % werkt volgens het principe van warmteoverdracht in tegenstroom, te evalueren op basis van het oppervlakteaandeel van het duidelijk te identificeren tegenstroomgedeelte ten opzichte van de totale oppervlakte (in het vlak van de luchtstroomrichtingen).

Twin-coilsysteem

Bij een twin-coilsysteem is er een waterglycolcircuit tussen beide warmtewisselaars geplaatst. Dat systeem wordt vooral gebruikt als de afstand tussen de afvoerlucht en de toevoerlucht groot is. De warme lucht wordt door een warmtewisselaar gevoerd waarmee een waterglycolmengsel wordt opgewarmd. Met een andere warmtewisselaar wordt de koude toevoerlucht opgewarmd. Een pomp zorgt voor de circulatie van het waterglycolmengsel tussen de beide warmtewisselaars.

Warmtewiel

Dit is een regeneratieve warmtewisselaar onder de vorm van een ronddraaiende schijfvormige accumulator waarbij de warmte-accumulerende massa afwisselend door de toevoerlucht en de afvoerlucht wordt doorstroomd.