Gedaan met laden. U bevindt zich op: Externe warmte: rekenbladen Externe warmte: rekenmethode

Externe warmte: rekenbladen

Rekenblad

Voor het berekenen van het rendement, de equivalente primaire energiefactor en het hernieuwbare aandeel van een systeem van externe warmtelevering, stelde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap een rekenblad op.

Door een aantal methodewijzigingen zijn er nu verschillende rekenbladen beschikbaar voor de doorrekening van een systeem van externe warmtelevering, afhankelijk van de aanvraagdatum van de stedenbouwkundige vergunning of melding.

De datum van de eerste bepaalt welk rekenblad u moet gebruiken.

Geldig voor bouwaanvragenRekenblad
vanaf 1 januari 2023versie 8.0(opent in nieuw venster) (december 2022)
van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022versie 7.0(opent in nieuw venster) (januari 2022)
van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021versie 6.0(opent in nieuw venster) ( februari 2021)
van 20 februari 2018 tot en met 31 december 2020versie 5.4(opent in nieuw venster) (juli 2021)
tot en met 19 februari 2018versie 4.4(opent in nieuw venster) (juli 2021)

In juli 2023 kreeg de handleiding van de rekenbladen een update maar werden er verder geen inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd.

Voor u het rekenblad gebruikt, neemt u eerst de handleiding door. Deze vindt u op het eerste tabblad van het rekenblad, daardoor vermijdt u op voorhand een aantal problemen.

Gebruik van rekenwaarden uit de EPB-software voor de detailberekening van de warmtevraag

Bij gebruik van rekenwaarden uit de EPB-software voor de detailberekening van de warmtevraag van het systeem van externe warmtelevering, hebt u het eindenergieverbruik uit de EPB-software nodig.

U moet hiervoor een systeem van externe warmtelevering ingeven in de software. Daarvoor heeft u een waarde nodig voor de primaire energiefactor en het van het systeem van externe warmtelevering.

Omdat het eindenergieverbruik onafhankelijk is van deze factoren, kunt u deze in eerste instantie vrij kiezen. Stel de primaire energiefactor bijvoorbeeld gelijk aan 2 [-] en het gelijk aan 0 [-].

Na de detailberekening van de prestaties van het systeem van externe warmtelevering kunt u deze waarden overschrijven door de waarden die voortkomen uit de detailberekening (tabblad ‘resultaten’).