Gedaan met laden. U bevindt zich op: Combilus: Rekenmethode (huidig) Combilus

Combilus: Rekenmethode (huidig)

Geldig voor bouwaanvragen vanaf 01.01.2014 Bekijk tijdslijn

Bij toepassing van een combilus wordt het rendement ervan bepaald. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen combilussen die het hele jaar door werken en combilussen die alleen in de winter gebruikt worden.

Combilusrendement

Het effect van een op de energieprestatie wordt ingerekend door middel van een combilusrendement. Dit combilusrendement wordt bepaald als de verhouding van:

  • de totale hoeveelheid warmte die de afgeeft aan de verbonden EPB-eenheden en
  • de som van deze totale warmte-afgifte en de verliezen van de combilus.

Het rendement is dus een maat voor de hoeveelheid nuttige warmte die de combilus levert t.o.v. de totale warmte die de combilus opneemt (verliezen en nuttige warmte).

Innovatieve systemen die op een intelligente manier een lagere gemiddelde watertemperatuur in de combilus garanderen, kunnen behandeld worden via het principe van gelijkwaardigheid. Dat geldt niet voor systemen met een eenvoudige thermostaatregeling.

Opwekkingsrendement van de opwekker

Het voor energiesectoren en tappunten die bediend worden door de combilus, wordt bepaald volgens een formule. Die formule bevat:

  • het opwekkingsrendement van de warmteopwekker(s) voor ruimteverwarming én
  • het opwekkingsrendement van de warmteopwekker(s) voor de bereiding van het warm tapwater.

Combilus wordt alleen in de winter gebruikt

Het is mogelijk dat de combilus alleen in de winter wordt gebruikt. Dan bevatten de opslagvaten van de EPB-eenheden (satellietboilers) elektrische weerstanden voor de productie van sanitair warm water tijdens de zomermaanden. In dat geval wordt het opwekkingsrendement als volgt bepaald:

  • als de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming verschilt van 0 (wintermaanden): zoals bierboven beschreven;
  • als de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming gelijk is aan 0 (zomermaanden): het opwekkingsrendement voor de tappunten is gelijk aan het opwekkingsrendement van de elektrische weerstanden in de satellietboilers. Dat opwekkingsrendement wordt ook bepaald volgens bijlage V.