Gedaan met laden. U bevindt zich op: EPB-dossier toevoegen Werken met de energieprestatiedatabank

EPB-dossier toevoegen

Geldig voor alle bouwaanvragen

In de energieprestatiedatabank kan de verslaggever nieuwe EPB-dossiers toevoegen.

Toegang tot 'EPB-dossier toevoegen'

Op de startpagina van de energieprestatiedatabank kunt u in de tabel ‘EPB’ als tweede optie kiezen voor ‘EPB-dossier(s) toevoegen’:

 • om een nieuw dossier toe te voegen aan uw eigen lijst van dossiers.
 • om uw eerste startverklaring of EPB-aangifte voor een bepaald dossier in te dienen.

Werkwijze

 • Stap 1

  EPB-dossiers toevoegen

  Klik op de startpagina op ‘EPB-dossiers toevoegen’. U komt op een pagina met een zoekmodule.
 • Stap 2

  Kies een type

  Kies een type vergunning dat van toepassing is op uw dossier.

  Er zijn 3 verschillende types vergunningen naargelang de aanvraagdatum :

  • Omgevingsvergunning
  • Digitale bouwaanvraag
  • Vergunning niet digitaal ingediend (geen van bovenstaande).

  De zoekmogelijkheden onderaan het scherm wijzigen in functie van het type vergunning.

Via omgevingsvergunning of digitale bouwaanvraag (zoeken op OMV- of DBA-referentie)

 • Stap 1

  Voor de digitale bouwaanvraag en voor de omgevingsvergunning kunt u enkel uw dossiernummer invoeren.

  • Voor een omgevingsvergunning voert u de OMV-referentie in die u op uw bouwvergunning kan terugvinden.
  • Voor een digitale bouwaanvraag vult u de DBA-referentie in.

  In geval van twijfel kunt u de vergunningverlenende overheid contacteren en informeren naar de OMV-referentie of DBA-referentie.

  Als u het juiste dossier hebt gevonden, kunt u het toevoegen aan uw dossiers door op het groene ‘plus’-icoon in de rechterkolom te klikken. Daarna verschijnt een melding in de vorm van een pop-up dat het aangeklikte dossier toegevoegd is onder ‘Mijn EPB-dossiers’. U kunt op die manier meerdere dossiers toevoegen.

 • Stap 2

  Nadat u een dossier hebt toegevoegd aan uw EPB-dossiers of nadat u een nieuw dossier hebt aangemaakt, vindt u het dossier terug op de pagina ‘Mijn EPB-dossiers’ bovenaan de lijst met uw meest recente dossiers.

Via niet digitaal ingediende vergunningen (zoeken op adres)

 • Stap 1

  Vul in deze zoekmodule altijd de postcode of de gemeente in, gecombineerd met minstens één van de bijkomende criteria (straat, verkaveling, naam van de aanvrager/aangifteplichtige). De dossiers die voldoen aan de criteria worden weergegeven in een lijst.

  • Vindt u het dossier niet terug in de lijst, dan kunt u zoeken op het EPB-dossiernummer met de knop ‘Zoeken via EPB-dossiernummer’ onderaan de pagina.

 • Stap 2

  Als u op de knop ‘Zoeken via EPB-dossiernummer’ klikt, komt u op een pagina terecht waar u het energieprestatiedossiernummer moet invullen. De databank geeft als resultaat een lijst met de dossiers die aan dat nummer voldoen. In die lijst worden ook de dossiers weergegeven met een gelijkaardig nummer om eventuele onvolledigheden in het opgegeven nummer op te vangen.

  • Als u het juiste dossier hebt gevonden, kunt u het toevoegen aan uw dossiers door op het groene ‘plus’-icoon in de rechterkolom te klikken. Daarna verschijnt een melding in de vorm van een pop-up dat het aangeklikte dossier toegevoegd is onder ‘Mijn EPB-dossiers’. U kunt op die manier meerdere dossiers toevoegen.

  • Als de vergunning of de melding nog niet door de gemeente werd doorgestuurd naar de energieprestatiedatabank, zult u uw dossier niet terugvinden in de lijst. In dat geval maakt u zelf een nieuw dossier aan met de knop ‘Maak nieuw EPB-dossier’, onderaan de pagina. De vergunning of de melding wordt dan automatisch aan het dossier toegevoegd op het moment dat ze door de gemeente op de energieprestatiedatabank wordt opgeladen.

 • Stap 3

  Nadat u een dossier hebt toegevoegd aan uw EPB-dossiers of nadat u een nieuw dossier hebt aangemaakt, vindt u het dossier terug op de pagina ‘Mijn EPB-dossiers’ bovenaan de lijst met uw meest recente dossiers.

Als u voor een dossier geen startverklaring of EPB-aangifte indient, voordat u zich afmeldt op de databank, dan zal de databank het dossier automatisch uit uw EPB-dossiers verwijderen. U vindt het dossier in uw volgende sessie dan niet meer terug onder uw EPB-dossiers op de databank. Wenst u in uw volgende sessie toch nog een startverklaring of EPB-aangifte op te laden voor dat dossier, dan moet u het opnieuw opzoeken en toevoegen aan uw EPB dossiers.

Als u een nieuw dossier hebt aangemaakt, zijn er nog geen gegevens van dat dossier beschikbaar en wordt in het overzicht van uw EPB-dossiers voor dat dossier enkel het opgegeven EPB-dossiernummer getoond. De nodige gegevens worden automatisch overgenomen uit de startverklaring of EPB-aangifte van zodra u die oplaadt.