Gedaan met laden. U bevindt zich op: Met deze 5 tips vinden je leerlingen sneller je online lesmateriaal E-inclusie

Met deze 5 tips vinden je leerlingen sneller je online lesmateriaal

Met deze 5 tips vinden je leerlingen sneller je online lesmateriaal

Hebben je leerlingen het moeilijk om hun huiswerk of andere digitale taken voor je vak te vinden in de digitale leeromgeving van je school? Als leraar kun je hen helpen om dat sneller en efficiënter te doen. Deze 5 tips kun je meteen gebruiken.

  • Stap 1

    Plaats je in de schoenen van je leerlingen

    Schat in hoeveel stappen je leerlingen moeten doen om je taken en lesmateriaal te vinden. Heeft je leeromgeving een leerlingenweergave? Schakel daarop over zodat je ziet wat zij zien. Handig, want hun weergave verschilt vaak van de jouwe.

    Schrijf op welke stappen ze moeten zetten en neem een screenshot van elke stap, of maak er een schermopname van. Bezorg die opname of dat document als stappenplan of handleiding aan je leerlingen. Zo win je tijd. Vragen je leerlingen hoe ze aan hun taak moeten raken of zeggen ze dat ze vergeten zijn waar ze staat? Dan verwijs je naar je stappenplan. Zo moedig je hen aan om zelf initiatief te nemen.

    © Aleksei Naumov/iStock/Getty Images Plus/via Getty Images
  • Stap 2

    Bladwijzers

    Een korte weg bespaart veel klikwerk. Leer je leerlingen hoe ze bladwijzers kunnen maken van de belangrijke pagina’s van je vak. Voor jezelf kun je een stapje verder gaan: verdeel ze in mapjes, geef ze een kleur of voeg emoji’s toe. Maak een overzicht van alle bladwijzers die je leerlingen echt nodig hebben. Bijvoorbeeld de hoofdpagina van je vak, de pagina met aankondigingen, de pagina met opdrachten … Zo leer je je leerlingen tegelijk hoe belangrijk databeheer is.

  • Stap 3

    Wachtwoordmanager

    Het aantal websites met bijbehorende wachtwoorden is niet meer te tellen. Laat je leerlingen daarom een wachtwoordmanager gebruiken. Zo vermijd je dat ze overal hetzelfde wachtwoord gebruiken of dat ze hun wachtwoord elke dag veranderen. Tegelijk leer je hen om efficiënter te werken en veiliger te surfen.

    Tip: vraag je school om LeerID(opent in nieuw venster) uit te testen. LeerID is de gratis digitale oplossing van de Vlaamse overheid waarmee leerlingen via 1 gebruikersnaam en 1 wachtwoord kunnen inloggen op verschillende digitale leermiddelen en toepassingen.

  • Stap 4

    QR-codes

    Verwijs je veel naar dezelfde pagina’s? Moeten je leerlingen altijd op dezelfde link klikken? Gebruik dan papieren en digitale QR-codes om tijd te winnen. Zo kunnen je leerlingen zelf hun materiaal zoeken zonder anderen te storen.

  • Stap 5

    Structuur, structuur

    En het allerbelangrijkste: zorg dat er structuur zit in je lessen of online leeromgeving. Dat helpt alle leerlingen. Maar hoe doe je dat efficiënt?

    • Gebruik je pagina’s altijd voor hetzelfde doel. Zet bijvoorbeeld geen aankondigingen op je opdrachtenpagina. Dat helpt je leerlingen om sneller hun weg te vinden.
    • Maak een sjabloon om je toetsen, opdrachten en lesactiviteiten aan te kondigen. Zo win je veel tijd.
    • Volg ook de gemaakte afspraken op schoolniveau. Zo raken de leerlingen bekend met structuurelementen ook al hebben ze verschillende vakken en leerkrachten.

Nood aan inspiratie?

Op zoek naar toegankelijke leermiddelen? Je vindt vast wat je zoekt op Klascement, hét deelplatform door en voor onderwijsprofessionals.