Gedaan met laden. U bevindt zich op: Duurzaam en schaalbaar internet voor je school ICT-infrastructuur van je school

Duurzaam en schaalbaar internet voor je school

België is in Europa de slechtste leerling van de klas voor moderne en snelle internetconnectiviteit. In 2025 zou elke school in de EU toegang moeten hebben tot een supersnelle, veilige en betrouwbare symmetrische glasvezelverbinding. Om de uitrol van glasvezel – fiber – in het onderwijs te versnellen, sloot de Vlaamse overheid daarom met Telenet de raamovereenkomst Schoolnet+ Fiber af, voor een periode van 4 jaar. Dankzij glasvezel kun je de capaciteit van je internetverbinding altijd verhogen zonder dat je nieuwe infrastructuurwerken hoeft te laten uitvoeren. Ook jouw school kan op dat raamcontract intekenen.

Wat houdt Schoolnet+ Fiber in?

3 basisabonnementen

Down- en uploadsnelheidMaandelijkse kosten incl. BTWEenmalige installatiekosten incl. BTW
iFiber 1G/1G1000Mbps€ 735,67€ 302,50
iFiber 500M/500M500Mbps€ 563,26€ 302,50
iFiber 200M/200M200Mbps€343,64€ 1119,25

Meer informatie over het raamcontract vind je op deze website van de Vlaamse Overheid(opent in nieuw venster).

In elk abonnement is een managed router en bescherming tegen DDOS-aanvallen inbegrepen.

Managed router

Met een router verbind je het internet met je eigen schoolnetwerk. Hij zorgt dat verschillende toestellen tegelijk online kunnen en dat alle gegevensstromen op de juiste plekken toekomen. Het voordeel van de managed router: Telenet is volledig verantwoordelijk voor de installatie, het beheer en het onderhoud. Zo is hij altijd up-to-date.

Omdat Telenet hem ook continu monitort, haal je altijd de maximale snelheid uit je fiberverbinding. Daarnaast verzamelt de router in een online portaal gegevens over onder meer de bandbreedte, het verbruik en de beschikbaarheid van je verbinding. Zo kun je dat – als je wilt – allemaal opvolgen.

Bescherming tegen DDOS-aanvallen

Dankzij de raamovereenkomst ben je beschermd tegen externe DDOS-aanvallen. Zo’n aanval probeert om je schoolnetwerk te overbelasten en zelfs volledig te doen uitvallen. Telenet herstelt bij zo’n aanval je internetverbinding meteen. Zo kun je als school toch online blijven.

Een (glasvezel) internetverbinding is slechts één component van een netwerkarchitectuur. Andere belangrijke componenten van de netwerkarchitectuur zijn onder meer goede bekabeling, routers, switches, firewalls en servers. Een goed ontworpen netwerkarchitectuur zorgt ervoor dat alle componenten naadloos samenwerken om betrouwbare, veilige en snelle communicatie mogelijk te maken waarna de volle capaciteit van een internetverbinding pas kan aangewend worden.

Technische toelichting

Internetsnelheid

Rekenhulp nodige bandbreedte

Bezig met laden...

Bescherming tegen DDOS-aanvallen

Afbeelding glasvezelkabel © peterschreiber.media/iStock/Getty Images Plus/via Getty Images

Stappenplan om de juiste internetprovider te kiezen

 • Stap 1

  Naast je leraren en andere medewerkers werken ook veel leerlingen op een digitaal toestel in je school. Ook het aantal andere toestellen dat een internetverbinding nodig heeft, blijft stijgen: smartphones, printers, beamers … Zelfs de aansturing van je verwarming. Houd daar rekening mee wanneer je de bandbreedte berekent die je nodig hebt. Tel ook al je scholen of vestigingen samen die op 1 campus dezelfde verbinding delen.

 • Stap 2

  Niet iedere leerling in je school gebruikt je netwerk op hetzelfde moment. Toch kun je dat niet uitsluiten. De bandbreedte die je nodig hebt, moet dan ook een weerspiegeling zijn van het aantal gebruikers dat je tegelijk op je netwerk verwacht.

 • Stap 3

  Elk apparaat dat via wifi of kabel met het netwerk verbonden is, belast je netwerk extra. Gebruiken je leerlingen, leraren en administratief medewerkers verschillende apparaten – denk aan hun smartphones –, dan heb je extra bandbreedte nodig om dat verkeer te verwerken.

 • Stap 4

  Om je internetverbinding efficiënt te laten werken, moet je genoeg bandbreedte voorzien om pieken op te vangen. Dat zijn de momenten waarop iedereen tegelijk digitale leermiddelen wil gebruiken en je meer bandbreedte nodig hebt dan 2 Mbps. Die nodige bandbreedte kun je berekenen via onze formule, na metingen van je router of een freewaretool.

 • Stap 5

  Experts adviseren om een buffer van 20% toe te voegen aan de inschatting van je bandbreedte voor piekmomenten. Zo dek je ook het gebruik van andere toepassingen af tijdens die piekmomenten.

 • Stap 6

  Veel experts voorspellen dat het internetgebruik de komende 4 jaar sterk zal toenemen omdat ook de vraag naar digitalisering toeneemt. Denk daarom na over de totale bandbreedte die je school tijdens de looptijd van je meerjarencontract nodig zal hebben. Vraag na of je internetprovider je kan helpen om kostenefficiënt te schalen, en ook bereid is om dat te doen.

 • Stap 7

  De enige manier om te weten of je netwerk op de kostenefficiëntste manier voldoet aan alle eisen die je het stelt? Dat is weten hoeveel bandbreedte er wordt gebruikt. Met netwerkmonitoring zorg je dat je niet te veel of te weinig van je bandbreedte gebruikt. Vraag de internetprovider of hij dat aanbiedt.

Infosessie raamcontract glasvezel

Herbekijk het webinar over het raamcontract voor glasvezel voor meer informatie:

Inhoud is aan het laden