Gedaan met laden. U bevindt zich op: ‘Mobile device management’: beheer al je laptops of tablets vanuit 1 centraal punt ICT-infrastructuur van je school

‘Mobile device management’: beheer al je laptops of tablets vanuit 1 centraal punt

Als school heb je heel wat digitale toestellen in huis. Al die laptops of tablets aankopen is één ding. Ze allemaal beheren is andere koek. Gelukkig bestaat er ‘mobile device management’ (MDM). Het maakt jou het leven als ICT-coördinator heel wat makkelijker.

© fizkes/iStock/Getty Images Plus/via Getty Images

Maar wat is MDM eigenlijk? De naam zegt het zelf: het beheer van digitale toestellen. Als je als ICT-coördinator tientallen of honderden toestellen in beheer hebt, kun je die moeilijk 1 voor 1 fysiek controleren en updaten. De oplossing daarvoor: MDM.

Online beheer

Dankzij MDM heb je in een webtoepassing een duidelijk overzicht van al je toestellen. Je configureert en volgt ze ook op in die applicatie. Heb je bijvoorbeeld juist enkele tientallen mobiele toestellen gekocht? In je MDM-tool registreer je ze, configureer je ze en kies je welke apps erop mogen en moeten staan. Je bepaalt ook zelf hoe vaak je ze laat updaten. Meestal kan dat op afstand zonder dat je ze fysiek bij je hoeft te hebben.

Meer flexibiliteit

Een MDM-app laat je ook toe om je beheer flexibeler af te stemmen op de gebruikers, hun rollen en verantwoordelijkheden. Leraren krijgen andere rechten dan leerlingen, en leerlingen in het secundair onderwijs andere rechten dan leerlingen in het lager onderwijs. Ook voor kleuters kun je een apart beheer uitwerken. Je kunt je toestellen bijvoorbeeld ook technisch afschermen zodat leraren en leerlingen zelf geen software kunnen installeren.

En soms is MDM een hulpmiddel om de mogelijke fiscale gevolgen van het ter beschikking stellen van mobiele toestellen(PDF bestand opent in nieuw venster) voor je lerarenteam zo klein mogelijk te houden.

Je toestellen bepalen welke apps je kunt gebruiken

Sinds corona en de opmars van mobiele toestellen in de klas wint MDM aan belang. Maar: waar de vraag groot is, is ook het aanbod vaak groot. Zoals bij MDM. Al bepaalt het type toestel dat je koos voor een groot stuk welke MDM-software het beste is voor jouw school. Twijfel je nog welke mobiele toestellen je wilt aankopen? Lees dan zeker onze ‘Inspiratiegids aankoop mobiele toestellen’(PDF bestand opent in nieuw venster).

Meestgebruikte MDM-apps

We gaan dieper in op de populairste MDM-toepassingen die de hardwarefabrikanten meeleveren en heel kort op het aanbod van andere leveranciers. We baseerden onze selectie op de ervaringen van scholen die al MDM gebruiken. We willen met dit artikel geen enkele MDM-app als beste naar voren schuiven. Je bepaalt zelf welk MDM-platform voor jouw school het geschiktst is. Wat we wél duidelijk willen maken: hoe belangrijk het is om MDM in je school te gebruiken.

Andere MDM-apps

Wil je verschillende types toestellen beheren of nog verfijnder configureren dan je met bovenstaande tools kunt? Dan kom je automatisch terecht bij andere MDM-apps. Daar moet je meestal voor betalen, en de verschillen in wat ze aanbieden zijn groot. Ze blinken wel uit in gebruiksgemak en bieden interactieve trainingen aan zodat je als ICT-coördinator alles makkelijk zelf kunt doen.

Voor je zo’n app gebruikt, kun je beter eerst nagaan of die duurder is dan de apps die Microsoft, Apple en Google standaard aanbieden.