Gedaan met laden. U bevindt zich op: Naar een innovatief opleidingsaanbod voor leraren tijdens de digitale transitie Professionalisering

Naar een innovatief opleidingsaanbod voor leraren tijdens de digitale transitie

Hoe kunnen we leraren het best helpen bij de digitalisering van het onderwijs? Wat is er nodig om professionalisering effectief en duurzaam te maken? Met het project ‘Sterke onderwijsprofessionals in de digitale transitie: innovatieve strategieën voor professionele groei’ onderzoekt Europa hoe leraren zich met innovatie en digitale technologieën beter professioneel kunnen ontwikkelen. 

Inspelen op de vraag van leraren

Mensen werken samen aan een puzzel die een gloeilamp vormt
© Pannipa Tansout/istock/Getty Images Plus/via Getty Images

Dankzij de digitale transitie in het onderwijs krijgen leraren en leerlingen heel wat kansen. Maar in die periode waarin alles snel verandert, komen ze ook voor uitdagingen te staan. Om te zorgen dat scholen bijblijven, moeten ze samen met de beleidsmakers en aanbieders van professionalisering beter inspelen op de vraag van leraren naar meer digitale professionele ontwikkeling.

Mee met de toekomst dankzij innovatieve digitale technologieën

Dit Europese project duurt 2 jaar en wil met digitale en innovatieve technologieën het professionaliseringsaanbod relevanter en doeltreffender maken. Enkele voorbeelden van technologieën en innovaties:

  • artificiële intelligentie om leertrajecten te personaliseren
  • virtual en augmented reality om leerervaringen rijker te maken
  • learning analytics om de professionele ontwikkeling van leraren op te volgen en te optimaliseren
  • microcredentials – digitale certificaten – om aan te tonen welke leeruitkomsten leraren behaald hebben of vaardigheden en kennis in beeld te brengen
  • gamificatie om de betrokkenheid en motivatie van leerlingen te verhogen.

De eindresultaten van het project verwachten we tegen midden 2026.

Vanwaar komt de Europese steun?

Het project krijgt Europese steun via het instrument voor technische ondersteuning (Technical Support Instrument of TSI) en wordt samen met de Europese Commissie uitgevoerd. Het Departement Onderwijs en Vorming en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn de 2 aanvragers van het project.

Waarom is het project nodig?

Uit de Teaching and Learning International Survey (TALIS) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat leraren vragen naar meer ICT-gerelateerde professionele ontwikkeling. Ze willen met vertrouwen nieuwe tools en technologieën kunnen gebruiken om hun lesinhoud, lesgeven en de organisatie van hun lessen te verbeteren. Digitaal vaardige leraren kunnen hun leerlingen ook beter helpen om digitale vaardigheden zoals informatiegeletterdheid, mediawijsheid en computationeel denken te ontwikkelen.

Met het project heeft Kenniscentrum Digisprong 3 grote doelstellingen:

  • een inventaris maken met doeltreffende en duurzame manieren van aanpak om met digitale technologieën de professionele ontwikkeling van leraren te innoveren

  • een methodologisch kader ontwikkelen en testen om het digitale professionaliseringsaanbod voor leraren te versterken

  • aanbevelingen doen om het Vlaamse beleid rond en de financiering van het professionaliseringsaanbod voor leraren aan te passen om er innovatieve digitale manieren van aanpak in te integreren.

Kenniscentrum Digisprong verwacht dat het project op lange termijn zal helpen om het aanbod aan innovatieve en kwaliteitsvolle professionalisering te verbeteren met opleidingen die gebruikmaken van digitale technologieën, aansluiten op de noden van leraren en de kwaliteit van het onderwijs versterken.

Hoe bereiken we die doelstellingen?

  • Uitgebreide onderzoeken en analyses van de huidige behoeften aan professionalisering, en voorzieningen, beleidsmaatregelen en financiering voor die professionalisering vormen de basis van het project.

  • Tijdens het onderzoek verzamelen we praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Nederland en relevante EU-casestudy’s. Daarnaast zal het projectteam een studiebezoek brengen aan een andere lidstaat, en ervaringen en kennis uitwisselen met collega’s uit andere Europese landen

  • Ook wordt er een methodologisch kader ontwikkeld en een pilot voorzien om inzichten uit het onderzoek in de praktijk te testen en verder te verfijnen.

Ook belangrijke stakeholders die betrokken zijn bij de professionalisering van leraren op elk onderwijsniveau werken mee aan het project. Ook de feedback van leraren, scholen en aanbieders van professionalisering nemen we mee in de resultaten.

Bekendmaking van de projectresultaten

Het project wordt in 7 delen opgeleverd:

  1. Analyse van professionalisering voor leraren voor de digitale transitie in Nederland en Vlaanderen
  2. Analyse van de effectiviteit van innovatieve benaderingen voor professionalisering van leraren
  3. Best practices in de EU voor professionalisering van leerkrachten in de digitale transitie
  4. Voorstel voor een methodologisch kader voor professionalisering van leerkrachten in de digitale transitie
  5. Piloottraject met geselecteerde scholen
  6. Methodologisch kader voor professionalisering van leerkrachten in de digitale transitie (definitieve versie)
  7. Aanbevelingen voor de overheid voor professionalisering van leerkrachten in de digitale transitie

Project reports (English version)

Logo 'funded by the European Union'