Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een appartement verbouwen

Een appartement verbouwen

Om tegen 2050 alle appartementsgebouwen te renoveren tot de langetermijndoelstelling 2050 moeten er jaarlijks gemiddeld 4.400 appartementsgebouwen worden gerenoveerd. De situatie van mede-eigendom, het onderscheid tussen privatieve en gemeenschappelijke delen, de gebouwgrootte en techniciteit vergen voor de renovatie van appartementsgebouwen een heel andere aanpak dan die voor eengezinswoningen. 

Premies en leningen

U kunt de kosten drukken met premies en belastingvoordelen van de Vlaamse overheid, uw gemeente of provincie of de elektricitetisnetsbeheerder (Fluvius).

Als uw eigen financiële middelen niet volstaan, moet u geld lenen.

Renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen

Om de renovatie van appartementsgebouwen te faciliteren, steunt de Vlaamse overheid de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) bij het opstellen van een renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen. Heel wat appartementsgebouwen zijn op energetisch vlak verouderd en staan dan ook voor een grondige energetische renovatie.

Vaak weten mede-eigenaars niet waar te beginnen. Het renovatiemasterplan dat een duidelijk totaaladvies mét prioriteiten geeft, kan hierbij helpen. VME’s met minstens 15 eenheden kunnen voor de opmaak van zo’n renovatiemasterplan tot eind 2025 nog beroep doen op één van de zes geselecteerde studiebureaus.

Renovatieverplichting voor appartementen

Sinds 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten).

EPC van de Gemeenschappelijke Delen

Het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, daken,...) en de collectieve installaties zijn