Gedaan met laden. U bevindt zich op: Overzicht van de ventilatie-eisen Ventilatie-eisen

Overzicht van de ventilatie-eisen

Geldig voor alle bouwaanvragen

EPB verplicht de aanwezigheid van een ventilatiesysteem en/of van ventilatievoorzieningen voor de toe- en afvoer van lucht. De eisen aan de voorzieningen, de noodzakelijke debieten, … verschillen:

  • voor woongebouwen ten opzichte van niet-residentiële gebouwen en industrie;
  • voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie (IER) ten opzichte van renovatie.

Lees meer details over hygiënische ventilatie.

Ventilatiesysteem voor nieuwbouw en IER

Voor nieuwbouw (of gelijkwaardig) en ingrijpende energetische renovaties moet u een volledig ventilatiesysteem installeren; bij ‘gewone’ renovaties volstaan toe- en/of afvoervoorzieningen.

Voor een gemeenschappelijk deel residentieel (zoals een traphal in een appartementsgebouw) zijn geen ventilatie-eisen van toepassing; voor een ‘gemeenschappelijk deel niet-residentieel’ (zoals een traphal in een kantoorblok) wel.

Minimale ventilatievoorzieningen bij renovaties

In de eisentabellen per aanvraagjaar ziet u bij renovaties ‘minimale ventilatievoorzieningen’ staan. U moet een minimum aan toevoervoorzieningen en afvoervoorzieningen plaatsen die toelaten om bepaalde minimale hoeveelheden lucht te verversen:

  • bij nieuwe ruimten (uitbreidingen) moet u in de nieuwe natte ruimten (badkamer, wc, keuken) afvoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen. In nieuwe droge ruimten (slaapkamer, leefruimte, … ) moet u toevoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen.
  • Bij verbouwde ruimten moet u enkel in de droge ruimten waar vensters worden vervangen of toegevoegd, zorgen voor toevoervoorzieningen.

Minimaal geëist ontwerpdebiet

Het ‘minimaal geëist ontwerpdebiet’ hangt af van: