Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijzondere situatie: maximale overstekhoeken Beschaduwing: bijzondere situaties

Bijzondere situatie: maximale overstekhoeken

Geldig voor alle bouwaanvragen

De overstekhoeken bepaalt u door te kijken naar wat zich bevindt in het vlak dat vertrekt vanuit het middelpunt van het zonontvangend vlak, namelijk:

  • het horizontale vlak (voor rechter en linker overstekhoek)
  • het verticale vlak (voor verticale overstekhoek).

Dat leidt ertoe dat de overstekhoeken in bepaalde gevallen maximaal kunnen zijn.

Venster dat uitkijkt op een ingesloten ruimte

Een venster dat uitkijkt op een binnenpatio, of een volledig ommuurde tuin (indien de tuinmuur hoger is dan het middelpunt van het venster), zal voor zowel de linker als de rechter overstekhoek een maximale waarde hebben. U vult voor de beide hoeken 180° in.

De horizonhoek en de verticale overstekhoek bepaalt u volgens de standaardregels.

Venster dat uitkijkt op een overdekte doorgang

Een venster dat uitkijkt op een overdekte doorgang, zoals een afgesloten carport of een overdekt terras, zal voor de verticale overstekhoek een maximale waarde hebben. De invloed van belemmeringen is dan niet meer van toepassing. U vult voor de verticale overstek 180° in en voor de horizonhoek 0°.

De linker en rechter overstekhoek bepaalt u volgens de standaardregels.

Voor vensters die uitkijken op een overdekt terras werkte het VEA een uitzondering uit. Deze uitzondering houdt in dat u de verticale overstekhoek en de horizonhoek op een meer gedetailleerde manier kunt inrekenen. Dit zal leiden tot correctere resultaten. U mag zelf kiezen of u deze meer gedetailleerde methode toepast.