Gedaan met laden. U bevindt zich op: Beschaduwing: rekenmethode Beschaduwing

Beschaduwing: rekenmethode

Geldig voor alle bouwaanvragen

In de E-peilberekening wordt de beschaduwing van een venster ingerekend bij de berekening van de zonnewinsten door een venster, via de bepaling van de maandelijkse bezonning. De beschaduwing van zonnepanelen wordt ingerekend via een correctiefactor voor beschaduwing cpv,j.

Aandachtspunten

Voor zonnepanelen bent u altijd verplicht om de beschaduwing in detail in te geven.

Voor vensters en zonnecollectoren kunt u per venster kiezen om de beschaduwing in te rekenen met de waarde bij ontstentenis of in detail. Zodra u kiest voor de detailberekening moet u alle hoeken in detail berekenen. Het is niet mogelijk om voor slechts een van de hoeken met een waarde bij ontstentenis te rekenen.

Geometrie van belemmeringen

Belemmeringen worden geschematiseerd tot één enkel verticaal belemmeringsvlak. Deze wordt in rekening gebracht door de horizonhoek.

Enkel belemmeringen die zich bevinden in de horizontale lijn die vertrekt vanuit het middelpunt van het vlak worden in rekening gebracht.

De horizonhoek is de hoek tussen het horizontaal vlak en de verbindingslijn van het middelpunt van het venster met de bovenrand van het belemmeringsvlak.

Geometrie van overstekken

Overstekken worden geschematiseerd tot 1 horizontale en 2 verticale overstekvlakken. Deze worden in rekening gebracht door drie hoeken. Samen vormen deze hoeken de vlakhemel, het deel van de hemel dat zichtbaar is vanuit het vlak.

Enkel overstekken die zich bevinden in het horizontale vlak (voor rechter en linker overstek) of het verticale vlak (voor verticale overstek) die vertrekt vanuit het middelpunt van het vlak worden in rekening gebracht.

  • De rechter overstekhoek is de hoek tussen het vlak van het venster en de verbindingslijn van het middelpunt van het venster met de zijrand van een rechts gepositioneerd gebouwgebonden omgevingselement dat beschaduwing veroorzaakt.
  • Bijvoorbeeld: een uitstekende muur of scherm.
  • De rechter overstekhoek is 0° als er geen overstek aanwezig is, en is maximaal 180°.
  • De linker overstekhoek is de hoek tussen het vlak van het venster en de verbindingslijn van het middelpunt van het venster met de zijrand van een links gepositioneerd gebouwgebonden omgevingselement dat beschaduwing veroorzaakt.
  • Bijvoorbeeld: een uitstekende muur of scherm.
  • De linker overstekhoek is 0° als er geen overstek aanwezig is, en is maximaal 180°.
  • De verticale overstekhoek is de hoek tussen het vlak van het venster en de verbindingslijn van het middelpunt van het venster met de onderrand van het bovenhangende gebouwgebonden omgevingselement dat beschaduwing veroorzaakt.
  • Bijvoorbeeld: een bovenliggend balkon (de afbeelding toont een doorsnede door een muur met venster).
  • De verticale overstekhoek is 0° als er geen overstek aanwezig is, en is maximaal 180°.