Terug naar overzicht

Programma 'Faunabeheer'

Everzwijn (foto Yves Adams - Vildaphoto)
Everzwijn (foto Yves Adams - Vildaphoto)

Details

...

Grote zoogdieren zoals everzwijn, ree, bever en wolf spelen een belangrijke rol in ecosystemen. De open ruimte in Vlaanderen is echter beperkt en intensief in gebruik door uiteenlopende belanghebbenden, die vaak verschillende – en soms tegenstrijdige – belangen hebben. Om een evenwicht te vinden tussen ecologische functies en maatschappelijke belangen, is gericht beheer nodig, in overleg met alle betrokkenen. Dit faunabeheer kan zowel actief en direct zijn, en bestaan uit aanvullende maatregelen die samenleven met wilde dieren in Vlaanderen mogelijk maken.

Het INBO ontwikkelt kennis over het beheer van wild en van mogelijke conflicten tussen mens en wilde dieren. Hiermee informeren we het brede publiek en specifieke belanghebbenden, maar ondersteunen we ook overheidsinstanties zoals het ANB, de VMM en de VLM die het beleid voorbereiden en het beheer uitvoeren, al dan niet in samenwerking met belanghebbenden of volledig uitgevoerd door derden.

De betrokken diersoorten worden in Vlaanderen op verschillende manieren en door verschillende uitvoerders gemonitord. Voor enkele zeldzame soorten (bv Patrijs) voert het INBO die monitoring zelf uit. Via aantallen en verspreiding volgen we niet enkel de toestand en de trend van populaties op, maar ook de uitvoering van het beheer. Het INBO analyseert deze gegevens, rapporteert erover en ontsluit ze. Het INBO zorgt op die manier voor een objectieve wetenschappelijke basis voor de planning, uitvoering van en beleidsvorming rond faunabeheer in Vlaanderen.

Het INBO ontwikkelt, evalueert en optimaliseert nieuwe technieken voor zowel het beheer als de opvolging van wilde dieren. Hieronder vallen uniforme monitoringsprotocollen, (e)DNA, cameravallen, citizen science en automatisering van de dataverwerking. We zetten daarnaast ook sterk in op de ontwikkeling van transparante populatie- en risicomodellen die het nemen van beleidskeuzes ondersteunen.

Om rekening te houden met de maatschappelijke wensen van de verschillende belanghebbenden, overleggen we intensief met hen en voeren we draagvlakonderzoek uit aan de hand van bevragingen. We helpen beheervraagstukken oplossen door sterk in te zetten op het uitwerken en ondersteunen van gestructureerde besluitvorming en adaptief beheer. Zo helpen we met het identificeren en formuleren van concrete doelstellingen en scenario’s en verlenen we praktisch en permanent advies.

 

Status In uitvoering
Effectieve start/einddatum 01/12/2024 - 31/12/2029

Teams

INBO Onderzoeksdomein(en)

  • Faunabeheer

Tags

  • fauna
  • faunabeheer