Bosbouwkundig Teeltmateriaal

Bosbouwkundig Teeltmateriaal

De lijst van aanbevolen herkomsten heeft als doel de aanplant van goed bosplantsoen te stimuleren. In het licht van de klimaatwijziging streven we naar bosplantsoen dat niet enkel goed aangepast is aan onze groeicondities maar ook een zo hoog mogelijke genetische diversiteit bevat. Daar komt voor heel wat boomsoorten ook een potentie voor goede houtkwaliteit bij.

Meer informatie vindt u in het document over aanbevolen herkomsten.

Een volledig overzicht van alle erkende herkomsten in Vlaanderen en in België is terug te vinden in de lijsten van het Vlaams en het Belgisch erkend uitgangsmateriaal. Voor Vlaanderen spreken we van het register van bosbouwkundig uitgangsmateriaal. Het Register werd gegeorefereerd waarbij de ligging van het erkende uitgangsmateriaal werd ingetekend in de kaart van België. De kaart van het uitgangsmateriaal kan u hier raadplegen.

Sinds 2016 krijgen nieuwe zaadbronnen bij erkenning een betekenisvolle nummercode. Hier vindt u meer uitleg over hoe deze code te interpreteren is.

Alle bestanden kan u downloaden onderaan deze pagina.

Ter verduidelijking:

  • Bosbouwkundig teeltmateriaal = bosplantsoen
  • Bosbouwkundig uitgangsmateriaal = zaadbron = de bomen/struiken waar zaad of stek wordt geoogst voor de opkweek van bosplantsoen
  • Het INBO draagt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de erkende Vlaamse zaadbronnen.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}