Pers

Terug naar overzicht
Brussel

#HOMEsafari 21 en 22 mei: Ga mee op safari dwars door België


Op het programma

  • Plantentuin Meise (21-22 mei) en Plantentuin Gent (21 mei) organiseren een BioBlitz op zoek naar de wilde planten en dieren die zich schuilhouden in deze prachtige botanische tuinen. In Meise is het dubbel feest want Plantentuin Meise viert dit jaar zijn 225ste verjaardag. Bezoekers kunnen deelnemen aan de BioBlitz, luisteren naar lezingen over fauna en flora, deelnemen aan workshops, excursies, kinderactiviteiten en nog veel meer.
  • In het Natuurreservaat De Westhoek in De Panne kan iedereen op zaterdag 21 mei mee speuren naar ongewenste invasieve plantensoorten zoals onder andere de rimpelroos. In kader van het LIFE DUNIAS project zullen deze planten vervolgens verwijderd worden zodat de kenmerkende duinnatuur zich weer kan herstellen. Voor deze activiteit kan u zich inschrijven op onze website.
  • Contrat de rivière Senne nodigt iedereen uit om op zondag 22 mei op safari te gaan langs het 17 kilometer lange oude kanaal Charleroi-Brussel waar te zien zal zijn hoe het LIFE RIPARIAS en LIFE Belini project de handen in elkaar slaan om de natuurwaarde van deze groen-blauwe corridor te verbeteren.
  • In Wallonië opent Natagora de deuren van zijn natuurgebieden en kan het publiek de vele vrijwilligers ontmoeten die deze gebieden onderhouden en kan ze helpen bij het inventariseren van de soorten die in deze gebieden leven.
  • Tot slot kan elke natuurliefhebber op zaterdag 21 mei in het Parc de la Chartreuse in Luik deelnemen aan een “biodiversiteitspuzzel”.

Burgerwetenschap

We hebben nog veel soorten te ontdekken in ons land en daarom willen we iedereen in België aanmoedigen om mee te doen. Dankzij de app ‘ObsIdentify’ is het makkelijk om de planten en dieren rondom je te identificeren! De vondsten worden dan opgeslagen in de grote gegevensbank ‘waarnemingen.be’ van Natuurpunt en Natagora. Op die manier is de wetenschap weer een stukje vooruit geholpen. Want hoe meer gegevens, des te beter we de natuur in kaart kunnen brengen.

----------

(*) De partners van #HOMEsafari: Natuurpunt, Natagora, Plantentuin Meise, Universiteit Gent, Agentschap voor Natuur en Bos, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Contrat de rivière Senne,de LIFE-projecten DUNIAS, RIPARIAS en BELINI, DiSSCo Flanders, Alien CSI, lacYme asbl en #SamenVoorBiodiversiteit.

#HOMEsafari wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Biodiversiteit en is een actie van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit, die bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties die zich mobiliseren om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen. Meer informatie en aansluiten bij de beweging.

#HOMEsafari, in ‘t kort

Ga op 21 en 22 mei op safari dwars door België: in elke tuin, op de hoek van de straat, of tijdens één van de vele natuuractiviteiten die plaatsvinden dit weekend. #HOMEsafari nodigt het publiek uit om twee dagen lang op zoek te gaan naar wilde planten en dieren in de vier uithoeken van het land. Met behulp van een smartphone en de ObsIdentify app, of in het spoor van natuurexperten, geven de planten en dieren onderweg al hun geheimen prijs. Natuurliefhebbers, jong en oud, ga met ons mee op avontuur en word een echte natuurdetective!