Binnenlandse dienstreizen
Maak je voor het werk een verplaatsing in het binnenland? Dan kun je binnen de diensten van de Vlaamse overheid voor sommige kosten een terugbetaling krijgen. Op deze webpagina vind je een overzicht.
Voor wie?
- Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
- Je maakt op vraag van je lijnmanager een dienstverplaatsing in het binnenland van je woonplaats of standplaats naar een andere bestemming dan je standplaats (zie onder). Een standplaats is je officiële vaste werkplaats.
Berekening en uitbetaling
Het bedrag van de terugbetaling hangt af van je gemaakte kosten tijdens de binnenlandse dienstreis. Reiskosten, noodzakelijke parkeerkosten en eventuele verblijfskosten komen in aanmerkingen als je de bewijsstukken voorlegt (zie onder). Daarnaast krijg je ook een maaltijdvergoeding (zie onder). Je schiet deze kosten voor en je doet nadien een aanvraag voor terugbetaling.
Het bedrag wordt maandelijks uitbetaald, samen met je salaris.
Reiskosten
Je spreekt met je lijnmanager of leidinggevende af welk vervoermiddel je gebruikt naar de dienstopdracht. De lijnmanager of leidinggevende oordeelt welk vervoermiddel functioneel en financieel het meest geschikt is en geeft akkoord voor:
- openbaar vervoer: je krijgt het vervoerticket terugbetaald (zie onder)
- Eigen (elektrische) fiets of speedpedelec: je krijgt een kilometervergoeding en bent verzekerd voor ongevallen (zie onder)
- eigen wagen, motor- of bromfiets: je krijgt een kilometervergoeding, eventueel een carpooltoelage en bent verzekerd voor ongevallen (zie onder)
- dienstwagen: je leent een dienstwagen en krijgt geen kilometervergoeding
Je krijgt de reiskosten terugbetaald van het vervoermiddel waarvoor de lijnmanager of leidinggevende toestemming heeft gegeven.
Maaltijdvergoeding
Met uitzondering van sommige situaties (zie onder), krijg je een maaltijdvergoeding. Je dient na de binnenlandse dienstreis een aanvraag voor terugbetaling in.
soort dienstreis | bedrag | berekening (x index - werkgeversbijdrage maaltijdcheque) |
standaard | 12,86 euro | 9,50 euro x index(opent in nieuw venster) - 6,91 euro |
dienstreis langer dan 12 uur | 25,72 euro | 2 x 12,86 euro |
dienstreis avond | 12,86 euro | 9,50 euro x index(opent in nieuw venster) - 6,91 euro |
dienstopdracht op boot langer dan 6 uur | 10,15 euro | 8,20 euro x index(opent in nieuw venster) - 6,91 euro |
dienstopdracht op boot langer dan 13 uur | 20,30 euro | 2 x 10,15 euro |
Parkeerkosten
Je noodzakelijke parkeerkosten worden terugbetaald. Dit zijn parkeerkosten als er geen gratis parkeerplaats in de omgeving voorhanden is. Parkeerboetes en andere boetes worden niet terugbetaald. Je dient na de binnenlandse dienstreis een aanvraag voor terugbetaling in.
Verblijfskosten
Je kosten voor overnachting worden terugbetaald als je lijnmanager akkoord is. Dit zijn bijvoorbeeld hotelkosten in het kader van een binnenlandse dienstreis met overnachting. Deze kosten worden vergoed binnen de grenzen van de maximale logementsvergoeding voor België.(Excel bestand opent in nieuw venster) Je dient na de binnenlandse dienstreis een aanvraag voor terugbetaling in.
Hoe binnenlandse dienstreis aanvragen?
Binnenlandse dienstreis aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).
- Stap 1
Je vraagt de verplaatsing aan in Vlimpers(opent in nieuw venster) onder 'Verlof en werktijd' > 'Aanvraag'. Selecteer bij ‘soort’ > ‘overige’ > ‘dienstreis binnenland’ en vul alle velden in. Hulp nodig? Klik in Vlimpers op de ?-knoppen en lees de invoerinstructies.
Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.
Hoe terugbetaling kosten aanvragen?
Terugbetaling kosten binnenlandse dienstreis aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).
- Stap 1
Je kunt enkel een terugbetaling aanvragen van bewezen kosten. Je verzamelt daarom nauwkeurig de nodige bewijsstukken.
Mogelijke bewijsstukken van de gemaakte kosten:
- tickets openbaar vervoer
- kilometervergoeding
- carpooltoelage
- maaltijdvergoeding
- parkeerkosten
- verblijfskosten
- Stap 2
Je dient (sinds 1 mei 2021) uiterlijk binnen de 4 maanden je onkostenstaat in via OraFin, samen met de bewijsstukken. Hoe je dat doet, vind je op de webpagina van OraFin.
Na goedkeuring gebeurt de uitbetaling op je bankrekening.
Regelgeving
- Vlaams personeelsstatuut (VPS), deel VII, titel 3, hoofdstuk 2, afdeling 2 - reiskosten
- Vlaams personeelsstatuut (VPS), deel VII, titel 4, hoofdstuk 7 – tegemoetkoming stoffelijke schade
- Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2007/5 - stoffelijke schade aan eigen voertuig bij dienstverplaatsingen(opent in nieuw venster)
- Vlaams personeelsstatuut (VPS) deel VII, art. 105 - tegemoetkoming stoffelijke schade
- Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2009/8 - uitbreiding van de omzendbrief DVO/BZ/P&O/2007/5 van 21 maart 2007 met dekking van fietsen, motor- en bromfietsen (opent in nieuw venster)
- Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2010/1 - dekking stoffelijke schade aan het eigen voertuig bij dienstverplaatsingen - verduidelijking schadegevallen arbeidsweg(opent in nieuw venster)
- Tabel ‘forfaitarisering maaltijdvergoeding’ (vanaf 1 juni 2024)(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Tabel ‘maandelijkse forfaitaire kilometervergoeding’ (1 april 2024 - 30 juni 2024)(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Tabel ‘vergoeding voor werken in Vlissingen’ (1 april 2024 - 30 juni 2024)(Excel bestand opent in nieuw venster)