Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leer European Schoolnet kennen Kenniscentrum Digisprong

Leer European Schoolnet kennen

Inleiding

Wellicht heb je er al wel eens van gehoord: European Schoolnet, een Europees netwerk, maar wat doen ze precies? En wat kunnen zij voor jou betekenen? Onze wereld wordt steeds kleiner: internationalisering binnen het onderwijs groeit steeds meer. En daar liggen voor heel wat scholen kansen.

Wat?

European Schoolnet is het Europees netwerk van 33 Europese ministeries van Onderwijs, gevestigd in Brussel. Het Vlaamse Departement van Onderwijs en Vorming is een actief lid in dit netwerk. Als internationale non-profitorganisatie streven zij naar innovatie in onderwijs en leren. Hun belangrijkste stakeholders zijn de ministeries van onderwijs, scholen, leraren, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven.

Waarom?

De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • ICT-gerelateerde diensten, materialen en tools aanbieden;
  • de samenwerking tussen scholen in Europa versterken;
  • de professionele ontwikkeling van leerkrachten en directies bevorderen;
  • bijdragen aan de ontwikkeling van technologie-ondersteund leren in scholen;
  • pedagogische en informatieve diensten met Europese toegevoegde waarde aanbieden;
  • goede praktijken en onderzoeken van nieuwe modellen voor onderwijs en leren verspreiden.

Hoe?

Sinds de oprichting in 1997 heeft European Schoolnet gebruikgemaakt van zijn netwerk om scholen te helpen in het pedagogisch gebruik van technologie, waarbij zowel leerkrachten als leerlingen worden uitgerust met de nodige vaardigheden om in de digitale maatschappij resultaten te boeken. Dit doen ze op verschillende manieren:

  • via onderzoek en beleidsaanbevelingen;
  • via het netwerk van scholen dat innovatieve leermethodes gebruikt;
  • via projecten waarbij scholen en leerkrachten ondersteund worden in hun klaspraktijk.

Projecten en werkgroepen

Onder European Schoolnet vallen tal van projecten, sommige zijn heel bekend, andere niet. Toch kent ieder project zijn meerwaarde. Het departement Onderwijs en Vorming volgt heel wat van deze projecten op, een van de meest bekende projecten is e-twinning(opent in nieuw venster).

Een deel van de projecten wordt ook ondersteund door het Kenniscentrum Digisprong:

Verder neemt ook een medewerker van het Kenniscentrum Digisprong actief deel aan de Interactive Classroom Working Group(opent in nieuw venster). Deze werkgroep verenigt ministeries van Onderwijs en stel hen in staat om gemeenschappelijke agendapunten te verkennen, ervaringen te delen en beleidsuitdagingen aan te pakken. De thema’s waar zij op inzetten gaan over de integratie van technologieën in de klas en het effect daarvan op onderwijzen en leren. Elk jaar worden verschillende onderwerpen onderzocht, zoals het pedagogisch gebruik van mobiele apparatuur, gepersonaliseerd leren, benaderingen op basis van bring your own device (BYOD) en het ontwerp van innovatieve leerruimten.

Webinars en MOOC's

European Schoolnet biedt tal van professionaliseringsinitiatieven gratis en online aan. Dit doen ze in de vorm van online lessen via webinars en MOOC’s.

Ze bieden al deze initiatieven aan onder de naam European Schoolnet Academy(opent in nieuw venster). Neem daar zeker en vast een kijkje als je interesse hebt!