Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stap 2: check je hardware en infrastructuur Kenniscentrum Digisprong

Stap 2: check je hardware en infrastructuur

Een succesvolle Digisprong hangt af van goede ICT-infrastructuur. Maak daarom een duidelijk overzicht van de infrastructuur die je nu hebt. Die inventaris zal je op verschillende manieren helpen:

  • Je weet perfect welke materialen je hebt.
  • Je vindt bij een ICT-probleem sneller en gerichter een oplossing.
  • Je ontdekt de gaten in je ICT-infrastructuur en kunt ze effectief dichten.
  • Je kunt een transparant aankoop- en vervangbeleid voeren.
  • Je kunt beter inschatten wanneer toestellen aan vervanging toe zijn.

Check je budgetten

Natuurlijk is er aan je ICT-infrastructuur een financieel plaatje verbonden. Je komt beter niet voor verrassingen te staan wanneer je delen van je infrastructuur moet vernieuwen. Om je te helpen, ontwikkelden we een budget- en inventaristool om je toekomstige investeringen in kaart te brengen(Excel bestand opent in nieuw venster) en een wegwijzer om je ICT-infrastructuur te inventariseren(PDF bestand opent in nieuw venster).

Dankzij de financiële middelen van Digisprong heb je extra financiële slagkracht om de digitalisering van je school te versnellen. Bekijk op de website van Onderwijs Vlaanderen zeker de veelgestelde vragen over Digisprong en de financiële middelen(opent in nieuw venster).

Check je mobiele toestellen

Zodra je je infrastructuur en noodzakelijke investeringen in kaart hebt gebracht, kun je de volgende stap zetten. Ga na of je infrastructuur nog aan de behoeften van je school voldoet of aanpassingen nodig heeft. Vraag je af of je nog verder kunt met je mobiele toestellen en of ze nog in je ICT-visie en ICT-beleid passen. In de ‘Inspiratiegids aankoop mobiele toestellen’(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je pedagogische en technische informatie over mobiele toestellen en de gevolgen die je keuzes hebben voor de hard- en software en het besturingssysteem dat je in je school gebruikt. Zo weet je welke toestellen het beste in het pedagogische project van je school passen.

Check je ICT-netwerk

De toestellen die je kiest, hebben een impact op de capaciteit van je mobiele netwerk. Je moet je vaste en wifinetwerk voorzien op intensiever gebruik van digitale toepassingen door leerlingen, leraren en personeelsleden. Op de themapagina wifi op school(opent in nieuw venster) vind je inspiratie en informatie om je wifinetwerk te versterken. Goed om te weten: de Vlaamse overheid onderhandelt een nieuw raamcontract over telecommunicatie. Zodra dat is afgesloten, krijg je daar meer informatie over en kun je erop intekenen.

Check je beveiliging

Je school digitaliseren brengt veiligheidsuitdagingen met zich mee. Zijn je systemen genoeg beveiligd tegen cyberaanvallen? Wat doe je wanneer je school wordt gehackt? Voorzie scenario’s die je toelaten om snel actie te ondernemen wanneer je slachtoffer bent van een cyberaanval. Op de themapagina cyberveiligheid(opent in nieuw venster) vind je verschillende leermiddelen die je op weg helpen. Om je nog beter te helpen, zijn we een project rond cyberveiligheid aan het uitwerken.

Check nieuwe technologieën

Ook nieuwe technologieën zijn belangrijk voor de toekomst van het onderwijs dat je aanbiedt en hebben een invloed op je ICT-infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality (VR) en augmented reality (AR)(opent in nieuw venster). Met het XR-actieplan(opent in nieuw venster) – XR = extended reality – helpt de Vlaamse overheid je ook hier.