Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat is blended onderwijs en waarom zou je ervoor kiezen? Lesgeven met ICT

Wat is blended onderwijs en waarom zou je ervoor kiezen?

Met blended onderwijs combineer je het beste van 2 werelden. Je maakt een leeromgeving waarin je doordacht en op een geïntegreerde manier online leeractiviteiten combineert met leeractiviteiten waarbij persoonlijk contact met je leerlingen essentieel is. ‘Doordacht’ omdat je vertrekt vanuit heldere leerdoelen en de behoeften van je leerlingen. ‘Geïntegreerd’ omdat de online en face-to-face leeractiviteiten elkaar aanvullen en versterken. De technologie helpt je om je leerdoelen te bereiken. 

Enorm veel blended leeromgevingen

Er zijn oneindig veel manieren om met face-to-face en online leeractiviteiten een blended leeromgeving te creëren. In je klas kun je bijvoorbeeld je leerlingen instructiefilmpjes laten bekijken en daarna samen oefeningen oplossen of ze na je uitleg online oefeningen laten maken.

Ook als je contact- en (interactief) afstandsonderwijs combineert, heb je veel mogelijkheden. Voor het gewone secundair onderwijs en buso OV3 en OV4 vind je daar meer informatie over in onze wegwijzer(PDF bestand opent in nieuw venster) en op de website van het Departement Onderwijs(opent in nieuw venster).

Waarom kiezen voor blended onderwijs?

Je hebt verschillende redenen om online en face-to-faceleeractiviteiten te combineren tot blended onderwijs:

Is blended onderwijs dé oplossing?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: is blended onderwijs dé oplossing voor beter onderwijs? Eerlijk? Niet altijd. Het hangt ervan af hoe je online en face-to-faceleeractiviteiten met elkaar combineert. Wanneer je dat met de efficiëntste vormen van de 2 doet, dan maak je blended onderwijs ook écht efficiënter dan alleen contact- of online onderwijs. Maar natuurlijk: er is geen standaard die in elke situatie werkt. Je moet altijd op zoek gaan naar de blend die het beste werkt. Voor je leerlingen én voor het onderwijs dat je geeft.

Zin om blended leren in de praktijk te brengen? Ontdek binnenkort in een nieuw artikel hoe je een blended leeromgeving concreet vormgeeft.