Gedaan met laden. U bevindt zich op: De kracht van een lerend netwerk rond ICT Professionalisering

De kracht van een lerend netwerk rond ICT

Waarom is het zo belangrijk om in ons onderwijs lerende netwerken rond ICT op te zetten en van elkaar te leren over het gebruik van digitale toepassingen en nieuwe technologieën? We leggen het je kort uit. 

Lerend netwerk

Waarschijnlijk heb je al gehoord van een ‘lerend netwerk’. Het is niet makkelijk om de term juist te omschrijven. Er bestaan verschillende interpretaties, maar ze komen allemaal neer op de omschrijving van B. Lauwers en H. Gielen in de brochure Leren in een netwerk:

In een lerend netwerk of leernetwerk wisselen diverse individuen, vanuit een gezamenlijke interesse voor een bepaald kennisgebied, doelbewust kennis en ervaringen uit met de bedoeling om leerkansen te creëren. Ze kunnen georganiseerd worden binnen een organisatie of tussen verschillende organisaties.

Samengevat: in een lerend netwerk wissel je met andere mensen je kennis en ervaringen over een specifiek onderwerp uit, met de bedoeling om van elkaar te leren.

Waarom is een lerend netwerk rond ICT nodig?

Een lerend netwerk rond ICT is van cruciaal belang om het onderwijs van de 21ste eeuw te ondersteunen. Zo’n netwerk heeft ook verschillende voordelen om technologie in het onderwijs te ontwikkelen en toe te passen.

 • Stap 1

  Kennis en expertise delen

  In een lerend netwerk rond ICT kunnen ICT-specialisten en leraren hun kennis en expertise delen. Bijvoorbeeld over het gebruik van software, de inzet van online tools of de ontwikkeling van digitale leeromgevingen. Door die kennis te delen, kunnen we van elkaar leren en onze technologische competenties verbeteren.

 • Stap 2

  Samenwerken aan innovatie

  Door samen te werken aan nieuwe ideeën kunnen we innovatieve technologische toepassingen ontwikkelen om de uitdagingen in het onderwijs op te lossen. Bijvoorbeeld educatieve apps of gamificationtechnieken.

 • Stap 3

  ICT-leermiddelen efficiënter gebruiken

  Door kennis te delen over de inzet van digitale leermiddelen kunnen we leren om ICT-leermiddelen efficiënter te gebruiken.

Leer met en van anderen over Moodle en Xerte

Het Kenniscentrum Digisprong organiseert lerende netwerken rond Xerte en de elektronische leeromgeving Moodle. We proberen om op basis van de input van alle deelnemers een afwisselend programma samen te stellen dat voor iedereen interessant is om te volgen.

Je kunt gratis deelnemen. Interesse? Schrijf je snel in.

Interesse in een ander lerend netwerk? Je vindt ze hier.