Beware of Aliens - invasieve uitheemse soorten

Europa gaat de strijd aan met aliens

Er zijn ondertussen 88 dieren- en plantensoorten die door Europa bestempeld worden als ‘invasive alien species’. Het zijn soorten die door de mens – al dan niet opzettelijk – uit hun natuurlijke leefgebied werden gehaald en zo in Europa belandden. Helaas blijft dat vaak niet zonder gevolgen. Planten en dieren die niet in Europa thuishoren kunnen heel wat problemen veroorzaken: er is niet alleen economische schade (goed voor 12 miljard euro per jaar in de EU), maar invasieve uitheemse soorten kunnen ook onze inheemse soorten verdringen. Ze gaan beiden op zoek naar dezelfde plaatsen om te foerageren, te schuilen of een nest te maken. Invasieve uitheemse soorten kunnen bovendien ziektes, schimmels of parasieten verspreiden. En ze kunnen zelfs de gezondheid van de mens in gevaar brengen.

Daarom zijn de meer dan 80 invasieve uitheemse soorten opgenomen in een EU-verordening: het is verboden om de dieren en planten op deze lijst in te voeren, te transporteren, te verkopen of aan te kopen. Maar omdat alles begint met het herkennen van een soort en het begrijpen van de impact van die soort, gaf Europa in oktober 2022 het startschot voor een nieuwe campagne: Beware of Aliens.

"Beware of Aliens" - Europa gaat de strijd aan met aliens

Beware of Aliens is de naam van een grote Europese campagne die burgers en organisaties bewuster leert omgaan met invasieve uitheemse soorten. Beware of Aliens werd vanaf oktober 2022 uitgerold over heel Europa, in 11 talen. Visuals, video’s en laagdrempelige informatie leren burgers en organisaties de aliens te herkennen en de impact te beseffen. De campagne wordt gecoördineerd door het UK Centre for Ecology & Hydrology (UKCEH) en de Atlantic Technical University (Ierland). Ook overheidsinstanties, handelsorganisaties, ngo's en onderzoeksinstellingen uit heel Europa zetten hun schouders onder dit project. Voor Vlaanderen trekt het INBO aan de kar.

Tim Adriaens, senior wetenschapper bij het INBO: “Burgers, onderzoekers én bedrijven hebben een gedeelde verantwoordelijkheid in de zorg voor de natuur. Preventie is het allerbelangrijkste om nieuwe introducties van invasieve soorten tegen te gaan. Bioveilig werken, een bewust koop- en plantgedrag en het verantwoord houden van huisdieren zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Communicatie kan helpen het bewustzijn hierrond te vergroten.”

Help mee

Beware of Aliens benadert zes doelgroepen met een afzonderlijke kernboodschap (je vindt ze links hiervan in de navigatie, en hieronder). Iedereen kan helpen in de strijd tegen invasieve uitheemse soorten.

Wil je invasieve uitheemse dieren en planten leren kennen en herkennen?

 

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}