Nieuws

Terug naar overzicht

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Het recentste milieurapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaf ons land geen al te beste punten voor diverse milieufactoren. Hier en daar zat er zelfs een buis tussen, zoals voor de kwaliteit van ons grondwater, duurzame visserij en de verdere achteruitgang van onze biodiversiteit.

Vele Belgische organisaties hebben de boodschap goed begrepen en nemen de handschoen op. Eén jaar na oprichting is de Belgische beweging #SamenVoorBiodiversiteit gegroeid van 40 naar meer dan 100 Belgische partnerorganisaties die samen het belang van biodiversiteit in de kijker zetten en ervoor aan de slag gaan. We willen hierbij ook andere organisaties, verenigingen, bedrijven, scholen, overheden en andere entiteiten uit alle sectoren en disciplines uitnodigen om de beweging voor biodiversiteit te komen verrijken en meer slagkracht te geven.

15 partners van de Belgische beweging hebben intussen de globale coalitie #UnitedforBiodiversity, een internationaal initiatief van de Europese Commissie, vervoegd. Ons land zit daarmee niet zomaar in het koppeloton, maar neemt ook resoluut de leiding wanneer het aantal partnerorganisaties wordt gerelateerd tot de landoppervlakte of het aantal inwoners.

Eurocommissaris voor Leefmilieu Virginijus Sinkevičius: ‘Met 1 miljoen soorten die met uitsterven worden bedreigd heeft de natuur meer dan ooit onze hulp nodig. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Ik feliciteer de beweging Samen voor Biodiversiteit in België voor het samenbrengen van meer dan 100 partners. Hun concrete acties zijn een inspiratie voor alle landen in Europa en wereldwijd. Ik ben ook zeer verheugd dat zoveel Belgische organisaties onze Globale Coalitie United for Biodiversity vervoegen. We delen dezelfde bezieling. De stem van meer dan 250 musea, dierentuinen, aquaria, onderzoekscentra, universiteiten, parken en plantentuinen helpt ons om natuur dichter bij de bezoekers te brengen en wereldleiders te zijn tijdens COP15, de Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in Kunming (China) dit najaar’.

Met de campagne “Maak je m² (of meer) biodiversiteit” (1 maart t.e.m. 22 mei 2021, internationale dag van de biodiversiteit) wou de Belgische beweging het belang van elke m² biodiversiteit in de kijker zetten, iedereen aanzetten tot actie en aantonen dat aan de slag gaan voor biodiversiteit helemaal niet zo moeilijk is. Families, scholen en organisaties namen de handschoen op: in minder dan drie maanden campagne werden meer dan 64.000 m², samen goed voor 12 voetbalvelden, omgevormd tot biodiversiteit. Ze geven op die manier ook een duidelijk signaal naar onze politici en bedrijven toe: slabakken voor biodiversiteit is geen optie meer.

De conclusie is duidelijk. Ons land staat te trappelen voor een betere biodiversiteit, meer natuur, een gezonde leefomgeving, ... Samen willen we volop ijveren voor een gezonde planeet voor onze kinderen en kleinkinderen. Biodiversiteit is de levensbron van de mensheid: ons overleven en welzijn hangen ervan af!

De huidige mobilisatie is een eerste, zeer belangrijke stap. Maar we hebben iedereen nodig voor deze wedloop voor ons leven op aarde. Daarom blijven de meer dan 100 partners van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit ons oproepen om samen aan de slag te gaan. Het is helemaal niet moeilijk, voor sommige acties hoef je zelfs amper iets te doen: laat een stukje verwilderen, vervang tegels door leven, plant een struik of boom, maak een geveltuintje, ... Alle tips en info vind je via www.samenvoorbiodiversiteit.be. 

De beweging #SamenVoorBiodiversiteit

Biodiversiteit is broodnodig voor ons overleven en welzijn. Deze boodschap en oproep tot actie wordt uitgedragen door de beweging #SamenVoorBiodiversiteit die bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties die zich mobiliseren tegen de biodiversiteitscrisis. En om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen.

De beweging omvat universiteiten, NGO's, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, bedrijven, scholen, provincies, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden (https://samenvoorbiodiversiteit.be/nl/over/). Omdat echt iedereen aan zet is om te zorgen voor biodiversiteit. Zodat deze levensbelangrijke biodiversiteit kan zorg blijven dragen voor ons. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we iedereen overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.