Elke vierkante meter telt
Gezondheid in gevaar
Onze planeet is ziek. Er gaan steeds meer en luidere alarmbellen af. De opwarming van het klimaat zorgt voor extreme weersomstandigheden en heeft ingrijpende gevolgen voor landbouw en onze voedselvoorziening. In onze oceanen wordt vis vervangen door plastic. Ontbossing en verdroging gaan steeds verder. Pandemieën zijn de zure kers op een taart.
De roep om het anders aan te pakken klinkt steeds luider. Meer zorg voor de biodiversiteit rondom ons en verder weg, is dé remedie. Het zorgt voor een buffer tegen een verdere opwarming van het klimaat, geeft oceanen en bodems de ademruimte om te herstellen en is het beste geneesmiddel tegen opduikende ziektes. Biodiversiteit zorgt voor ons! De gezondheid van de planeet, het landschap en je leefomgeving weerspiegelt zich in je eigen gezondheid.
Terwijl voor sommige soorten en natuurtypes grote oppervlakken nodig zijn, wordt steeds meer duidelijk dat ook kleinschalige natuurelementen een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Die hoeven niet ver van ons bed te liggen om van betekenis te zijn. Onze huizen en tuinen, onze scholen, bedrijven en hun terreinen, ... beslaan een belangrijk deel van de oppervlakte van ons land. Door die natuurlijk in te richten en waar mogelijk uit te breiden - bv. door ontharding - voorzien we onder meer in extra habitat en verbindende stapstenen voor fauna en flora, dragen we bij aan de bestuiving, zorgen we voor verkoeling, en maken we infiltratie van water mogelijk.
Biodiversiteit als remedie
Daarom roepen de 100 partners van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op om samen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit: elke m² telt! En zo bij te dragen aan een gezonde planeet voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Alle tips en info vind je via www.samenvoorbiodiversiteit.be.
Het is helemaal niet moeilijk, voor sommige acties hoef je zelfs amper iets te doen: laat een stukje verwilderen (beste excuus voor het vervelende grasmaaien), vervang tegels door groen, plant een struik of boom, maak een geveltuintje, ...
Op www.samenvoorbiodiversiteit.be kan je je inspanning(en) registreren. Dat is belangrijk om te meten hoeveel biodiversiteit erbij komt. En zo maak je ook kans op leuke prijzen: toegangstickets, t-shirts, verrassingspakketten, bloemenzaadjes, ...
De beweging #SamenVoorBiodiversiteit
De beweging #SamenVoorBiodiversiteit bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties. Zij dragen samen de boodschap uit dat biodiversiteit broodnodig is voor ons overleven en welzijn. Objectief is om met de maatschappij samen een grote stuwende gemeenschap die een antwoord geeft op de biodiversiteitscrisis.
Geen institutionele of gemeenschapskloof binnen de beweging: ze omvat universiteiten en onderzoekers, NGO's, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, bedrijven, scholen, provincies, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden. Omdat echt iedereen aan zet is om te zorgen voor biodiversiteit. Zodat deze levensbelangrijke biodiversiteit kan zorg blijven dragen voor ons. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we iedereen overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.
Perscontacten “Elke m² biodiversiteit telt!”
- Ellen Ongena, Ekobie, 0487 72 99 25, ellen@ekobie.be
- Marc Peeters, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, marc.peeters@naturalsciences.be, 0474 56 46 11