Pers

Terug naar overzicht
Brussel

Geen enkele aanwijzing van wolvenaanval in Aalter


De koe die maandag dood en aan de uier aangevreten werd gevonden in Aalter bij een landbouwer is niet door een wolf gedood, maar stierf een natuurlijke dood, vermoedelijk als gevolg van complicaties bij de dracht en bevalling van een kalf. Daarna is een aaseter langs geweest  die zich aan de uier tegoed heeft gedaan. Dat was naar alle waarschijnlijkheid een vos.

De feiten op een rijtje:

  • Er zijn geen bijtsporen op de koe die wijzen op een aanval terwijl het dier nog leefde. Een koe die verlamd of uitgeput is kan al eens langs achter levend aangevreten worden (zoals gebeurde in Berlaar in 2020), maar ze sterft dan aan massaal bloedverlies. Hier is geen bloeding geweest. De koe was dus al dood op het moment dat ze aangevreten werd. 
  • De koe was aan het kalveren: een slijmprop met het begin van de vliezen puilde uit de vulva. Waarschijnlijk stierf de koe aan complicaties bij het afkalven.  
  • De uier is het zachtste deel van de koe, en is voor een aaseter zoals een vos of een loslopende hond de makkelijkste plaats om te beginnen eten. 
  • De pootafdrukken die gevonden werden waren veel te klein (5-6 cm groot ipv 8-11 cm groot) om van een wolf afkomstig te zijn.
  • Er werd een uitwerpsel van vos gevonden naast de koe: het is een typisch fenomeen dat een vos zijn territorium markeert op zo'n plaats. 

Zoals vastgelegd in de procedure komen er nog DNA-analyses op de genomen stalen, en die resultaten komen bij het dossier voor een finaal oordeel volgt.