Pers

Terug naar overzicht
Brussel

Wolven in de Benelux en Duitsland in kaart gebracht


Samenwerking tussen de Benelux en Duitsland heeft ervoor gezorgd dat er recent een grensoverschrijdende kaart van de wolventerritoria is gepubliceerd. Zo werken overheden samen om wolvenpopulaties in beeld te brengen. In Vlaanderen gaat het om het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze kaart kan in de toekomst worden uitgebreid met data uit andere landen.

Ontwikkeling van wolventerritoria

De dynamische kaart brengt in beeld waar wolventerritoria in de Benelux en Duitsland de afgelopen jaren zijn waargenomen, en hoe zich dat in de tijd heeft ontwikkeld. Op de kaart zie je ook of het gaat om een individu, een paar of een roedel. Ze geeft een goed beeld van de ontwikkeling in de verspreiding en voortplanting van wolven in de Benelux en Duitsland door de jaren heen.
Een ‘wolvenjaar’ start in mei en loopt tot en met april van het jaar daarop. Hierbij wordt rekening gehouden met de biologie en voortplantingscyclus van de wolf.

Er bestaan ook statische kaarten die naast de territoria ook de waarnemingen van zwervende wolven weergeven. Die zijn er voor deze periodes en regio's:

Samenwerking

De terugkeer van de wolf in de Benelux maakt internationale samenwerking noodzakelijk. Zo is er uitwisseling van informatie, kennis en data nodig, in combinatie met onderlinge afspraken over schade, beleid en monitoring.

Wolven in Europa

De kaarten kunnen in de toekomst nog worden uitgebreid met gegevens uit andere landen die we nu nog niet hebben: wolven uit landen als Denemarken, Polen, Frankrijk en de Alpenlanden kunnen immers ook naar de Benelux trekken.

De kaarten zijn tot stand gekomen met steun van het EuroLargeCarnivores Project geleid door WWF Duitsland.