Voor wie?

Wat te doen als (toekomstige) mama…

Tijdens de zwangerschap

 • Stap 1

  Ben je in blijde verwachting? Proficiat!

  Het is belangrijk dat je je zwangerschap zo snel mogelijk meldt. Dit doe je best schriftelijk (bijvoorbeeld via een e-mailbericht) aan je leidinggevende. Eens je je zwangerschap hebt gemeld, zal je werkgever nagaan of er eventuele beschermingsmaatregelen nodig zijn. Werk je in een risicofunctie? Dan moet je zo snel mogelijk een arbeidsgeneeskundig onderzoek laten uitvoeren.

  Lees meer:

 • Stap 2

  Tijdens je zwangerschap krijg je dienstvrijstelling voor de duur van het prenataal onderzoek bij je gynaecoloog. Net voor de bevalling kun je moederschapsrust opnemen. Dit verlof loopt vervolgens door tot na je bevalling.

  Lees meer:

 • Stap 3

  Je krijgt een ‘startbedrag’. Dit is het vroegere ‘kraamgeld’ of de ‘geboortepremie’. Je moet dit wel zelf aanvragen.

  Lees meer:

Geboorte

 • Stap 1

  Ben je bevallen? Proficiat!

  Het is belangrijk dat jij of je partner de geboorte zo snel mogelijk melden. Want na de melding berekent het DCPA de exacte einddatum van je moederschapsrust. Daarnaast moeten jij of je partner ook aangeven wie het kindje fiscaal ten laste neemt.

  Lees meer:

 • Stap 2

  Je moederschapsrust loopt door na de bevalling.

  Lees meer:

  • webpagina 'Moederschapsrust (bevallingsverlof)'
 • Stap 3

  De uitbetalingsregeling tijdens je moederschapsrust hangt af van je statuut en is verschillend voor contractuele en statutaire personeelsleden.

  Je kunt ook rekenen op de hospitalisatieverzekering van de Vlaamse overheid voor een gedeeltelijke terugbetaling van de medische kosten van je zwangerschap (onderzoeken, een opname in het ziekenhuis en postnatale kinesitherapie, …. Daarnaast kunnen jij of je partner het kindje ook vrijblijvend aansluiten bij deze hospitalisatieverzekering. Tenslotte kunnen jullie na de geboorte het 'Groeipakket' aanvragen. Dit is de vroegere kinderbijslag.

  Lees meer:

Terug aan het werk

Wat te doen als papa of meemama…

Geboorte

 • Stap 1

  Ben je papa of meemama geworden? Proficiat!

  Het is belangrijk dat jij of je partner de geboorte zo snel mogelijk melden en aangeven wie het kindje fiscaal ten laste neemt.

  Lees meer:

 • Stap 2

  Als papa of meemama heb je recht op geboorteverlof. Moet je door omstandigheden de zorgtaken van de moeder na de bevalling overnemen? Dan kun je in uitzonderlijke gevallen de moederschapsrust ook opnemen.

  Lees meer:

 • Stap 3

  De uitbetalingsregeling tijdens het geboorteverlof hangt af van je statuut en is verschillend voor contractuele en statutaire personeelsleden.

  Jij of je partner kunnen het kindje vrijblijvend aansluiten op de hospitalisatieverzekering van de Vlaamse overheid. Daarnaast kunnen jullie na de geboorte het 'Groeipakket' aanvragen. Dit is de vroegere kinderbijslag.

  Lees meer:

Na de geboorte