Nieuws

Terug naar overzicht

Roofdiernieuws Wolvenspecial december 2020

EERSTE GESLAAGDE VOORTPLANTING VAN WOLF IN VLAANDEREN SINDS 1779

Na de aankomst van wolvin Noëlla op het einde van vorig jaar was er weer een reële kans op voortplanting in 2020. En dat gebeurde zoals verwacht ook op het einde van de maand april. Maar daarna volgden de verrassingen elkaar in een hoog tempo op...

DRIE NIEUWE ZWERVERS BEZOEKEN VLAANDEREN, EENTJE VESTIGT ZICH NET OVER DE GRENS IN NEDERLAND

In de loop van 2020 zijn een aantal wolven in Vlaanderen gepasseerd, vaak niet onopgemerkt. In Retie en Postel ging het voor de eerste keer om een wolf uit de Alpiene populatie, en dan waren er nog "de wolf van Wiekevorst" en "de wolf van Duffel".

RAPPORTAGE VAN VOORKOMEN VAN WOLVEN IN VLAANDEREN

Het INBO centraliseert alle bekendrakende waarnemingen van wolven in Vlaanderen die via de verschillende meldpunten worden verzameld. We hebben daarvoor ook ons eigen meldpunt: wolf@inbo.be. Bij de wetenschappelijke opvolging hoort een inventaris van alle meldingen, en jaarlijkse rapportage en verspreidingskaarten.

DIEETANALYSE AFGEROND

We publiceerden al een voorlopige dieetanalyse van de wolven, gebaseerd op 49 wolvendrollen. Het finale rapport, gebaseerd op 105 exemplaren, zal verschijnen in januari 2021.

WOLF FAQ

In negen filmpjes van ongeveer één minuut beantwoorden we een aantal vaak gestelde vragen over de wolf. Op zo’n korte tijd kan je uiteraard niet altijd alle nuances meegeven, daarom hebben we de filmpjes op onze website ook voorzien van een tekst met wat meer duiding en enkele nuttige links.

Een aantal filmpjes die we je niet wilden onthouden vind je hier.