Pers

Terug naar overzicht
Brussel, Geraardsbergen

Aangereden welpen waren in goede conditie


Vrijdagochtend 9 oktober werd het kadaver van een wolf opgemerkt langs de kant van de N74 ter hoogte van Hechtel-Eksel. Het natuurhulpcentrum haalde kort nadien het dier op. Daar werden röntgenopnames gemaakt waarop duidelijk meerdere breuken en letsels te zien waren. Nadien werd de jonge wolvin overgebracht naar het INBO in Geraardsbergen voor een autopsie en genetisch onderzoek om 100% duidelijk te maken of de wolf deel uitmaakte van de roedel van Hechtel-Eksel.

De tandformule bevestigde dat het een jong dier was. Alle tanden waren al gewisseld, maar de tanden van het volwassen gebit waren zeker nog niet volgroeid. Bovendien was de derde molaar (echte kies) in de onderkaak nog niet doorgebroken waardoor het duidelijk om een jonge wolvin ging, minder dan 6 maanden. Wat overeenkomt met de leeftijd van de welpen van August en Noëlla.
De autopsie bracht meerdere breuken van de poten, bekken, wervelkolom en schedel aan het licht. Vooral de schedel was zwaar gehavend met duidelijke bloedingen langs de oren. Hierdoor vermoeden we dat het dier frontaal op de kop werd geraakt. Ook inwendig waren er duidelijke letsels aan longen en lever.
De jonge wolvin woog ongeveer 20 kg en was in goede conditie. Ze had al een vetreserve aangelegd voor de komende winter, en was voor haar leeftijd zeker voldoende sterk bespierd. We onderzochten ook of de wolvin ziek was, maar vonden geen sporen daarvan.

“Onze Natuur” maakte een korte film van de autopsie.

Conclusie: de aangereden jonge wolvin van net geen half jaar maakte deel uit van de Limburgse wolvenroedel van August en Noëlla. Ze verkeerde in goede conditie en voedingstoestand, en er waren geen onderliggende oorzaken zoals ziekte die aanleiding hebben gegeven tot het ongeval. De letsel die gevonden werden tijdens de autopsie sluiten aan bij de voorgeschiedenis van een verkeersongeval.

Op maandagochtend 19 oktober werd op de N76 een tweede dode jonge wolf gevonden, opnieuw een wijfje. Dit dier was iets zwaarder en had al een beginnende wintervacht. We merkten gelijkaardige letsels op zoals een gebroken voor- en achterpoot, fractuur van het schedeldak en een scheur in het middenrif en maagwand: typische letsels na een aanrijding. Ook deze wolvin verkeerde in een zeer goede conditie.