Pers

Terug naar overzicht
Brussel, Geraardsbergen

Autopsie aangereden wolf bevestigt: het is GW979m (August)


Vanmorgen is in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen de autopsie uitgevoerd van de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam.

Op basis van de forse lichaamsbouw van deze mannelijke wolf kon al onmiddellijk worden uitgesloten dat het om een welp zou gaan. De slijtage van de tanden en een röntgenopname van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek van de (hoek-)tanden geven meer informatie over de leeftijd: het gaat met zekerheid om een volwassen wolf. De vindplaats midden in het territorium van de roedel wijst in de richting van de adulte territoriale mannetjeswolf GW979m.

Op basis van een vergelijking van de uiterlijke kenmerken van het dier en de bestaande beelden van GW979m kan met bijna-zekerheid besloten worden dat het om hetzelfde dier gaat. Deze wolf heeft namelijk hetzelfde brede mondmasker met heel veel wit doorlopend tot tegen de wangvlekken en dezelfde kenmerkende kleuren en contrasten aan de staart, met onder andere een forse zwarte pluim en veel zuiver witte haren aan de onderzijde van de staartbasis, doorlopend tot aan de zijkanten van de staart, en daardoor duidelijk zichtbaar op veel cameravalbeelden. Dit laatste kenmerk onderscheidde August van een aantal van zijn nakomelingen die een gelijkaardig mondmasker en koptekening hadden. DNA-onderzoek zal 100% zekerheid geven.

Het dier woog 49,18 kilogram, met inbegrip van een ruime maaginhoud van 5,5 kilogram vlees (schaap). De ochtend van de aanrijding was er inderdaad een schadegeval in Bocholt waarbij een schaap werd opgegeten. Vermoedelijk kwam de wolf terug van dat schadegeval toen hij werd geraakt door een voertuig. Ook dit wordt verder onderzocht via DNA-stalen genomen bij het schadegeval. Het aantal schadegevallen in het Limburgse territorium was dit jaar (tot nog toe) met meer dan de helft gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wellicht een effect van het hoger aandeel wolfwerende omheiningen. Nu Noëlla zonder hulp van August minstens zeven nieuwe welpen moet grootbrengen is de kans groot dat het aantal schadegevallen de komende maanden opnieuw zal toenemen. Onbeschermd vee is voor een wolf steeds een gemakkelijk en snel alternatief om aan voedsel te geraken.

Over de doodsoorzaak bestaat geen twijfel: stomp trauma. De ruggengraat en het bekken van de wolf waren gebroken, het middenrif en het hartzakje gescheurd, en de lever verbrijzeld. Alles wijst op een aanrijding door een voertuig.

Bekijk ook het filmpje dat gemaakt werd van de autopsie: