Pers

Terug naar overzicht

Identificaties van wolven in Vlaanderen, voorjaar 2022


Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat heel sterk deed denken aan wolf. Genetische analyses bevestigen dat dit de eerste wolf ten westen van de Schelde is in meer dan 150 jaar. Een individuele identificatie was echter niet mogelijk.

De provincie Antwerpen heeft afgelopen winter niet twee maar minstens drie verschillende wolven op bezoek gehad: na GW1954m (°2020, Hechtel-Eksel), GW2402m (een alpiene wolf) die beide enkele weken tot maanden in NW-Antwerpen en Brabant (NL) en Zeeland (NL) verbleven, was er op 30 december ook nog GW2419m in Brecht, een mannelijke wolf die in november 2021 vanuit de regio Bremen en Nedersaksen zuidwaarts naar Nederland was gezworven naar de streek rond Eindhoven. Begin januari zat deze wolf weer in Nederland.

GW1954m heeft een maand of drie in NW-Antwerpen, Brabant en Zeeland verbleven, maar is sinds begin maart van de radar verdwenen. De verbeterde bescherming van schapen met gecoördineerde acties van Belgische en Nederlandse landbouwers, en het gebrek aan voldoende natuurlijke prooien in de regio is daar mogelijk niet vreemd aan.

GW1924m, de broer van GW1954m, was halverwege januari uitgezworven naar de grensregio België-Duitsland in de omgeving van de Hoge Venen en de Eifel, waar hij verbleef tot minstens 20 februari. Op 23 februari werd zijn DNA echter opnieuw vastgesteld op een kadaver van een shetlandpony in Oudsbergen, en begin maart verkende hij Nedersaksen.

We zien in het algemeen alweer het bewijs van de grote mobiliteit van wolven in NW-Europa, met een gestage jaarlijkse toename van zwervers uit zowel de Centraal-Europese als de Frans-Alpiene populatie.

Ook in Nieuwerkerken (Limburg) en Diepenbeek (Limburg) werd dit voorjaar een wolf genetisch bevestigd, maar zonder individuele identificatie.

Schadegevallen op schapen in As en Erps-Kwerps werden dan weer toegewezen aan een loslopende hond, en ook in Kapellen bleek een ree gedood te zijn geweest door een hond.

De Limburgse roedel is weer teruggevallen op vier individuen: naast GW979m (August), GW1479f (Noëlla) is er ook nog GW2435m. De vierde wolf (°2021) laat zich wel op beelden zien, maar hebben we nog niet genetisch kunnen identificeren.

Het is nog te vroeg voor beelden van welpen van dit jaar uit de Limburgse roedel, we proberen de dieren zo min mogelijk te verstoren.