Terug naar overzicht

Uitzoeken beheervoorschriften dennensterfte in Vlaanderen

Grove den (foto Shutterstock)
Grove den (foto Shutterstock)

Details

Grove den is dominant of in belangrijke mate aanwezig in ongeveer de helft van de Vlaamse bossen en is aspectbepalend in enkele habitattypes en regionaal belangrijke biotopen (RBB).

In 2018 merkten we kaarsvetachtige harsuitvloei op stammen van grove den in Ophovenderheide (Oudsbergen) en in Rijckevelde (Brugge). Ook Nederlandse collega’s zagen gelijkaardige verschijnselen in het grensgebied Nederland-Duitsland. Na analyse bleek het te gaan om een verregaande staat van aantasting door de schimmel Sphaeropsis sapinea.

Na wat verder inlezen en contacten met Duitse en Franse collega’s blijkt dat men uitgaat van algemene toenemende dennensterfte, misschien zelfs vergelijkbaar met de sterfte van fijnspar. Dennen zijn aan het verzwakken waardoor schimmels als Sphaeropsis zich veel agressiever gedragen. Maar we zien ook andere aantastingen opduiken. Op jonge dennen o.a. dennenscheerder, op volwassen bomen dennenprachtkever, … En er zijn nog andere onderweg vanuit Zuid-Europa.

Ondertussen, 2022, moeten we vaststellen dat in bossen als De Stropers (Stekene) en Pietersembos (Maasmechelen) ongeveer een derde van de grove dennen duidelijke tekenen van aantasting vertonen of zijn afgestorven.

Dit zijn echter allemaal secundaire aantastingen. Verder onderzoek naar de onderliggende oorzaken is nodig en we verkennen welke bijkomende beheervoorschriften mogelijk zijn.
Status In uitvoering
Effectieve start/einddatum 01/09/2023 - 30/09/2025

Teams

INBO Onderzoeksdomein(en)

  • Bos
  • Klimaat

Tags

  • klimaatverandering
  • bos
  • klimaat