Roofdiernieuws 32 - Juli 2023

Nieuwe zwervers in Vlaanderen

Omdat het om wolven uit de Limburgse roedel gaat, hebben we de waarnemingen in de regio Kalmthout (GW3449f) en Bierbeek (GW2807m) bij het overzicht van de diaspora vanuit de Hechtel-Eksel roedel behandeld. Hieronder bespreken we de andere zwervers die we de voorbije maanden in Vlaanderen op bezoek hebben gehad.

GW3150m

Op 7 en 8 februari 2023 hebben meerdere mensen in Schriek (Heist-Op-Den-Berg), Keerbergen, Boortmeerbeek en Haacht (provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant) een wolf gezien en vaak ook gefilmd of gefotografeerd. Op 8 februari werd in Boortmeerbeek schade bij schapen vastgesteld. Na DNA-analyse bleek het om een wolf uit de Centraal-Europese populatie te gaan, die voor het eerst werd bemonsterd op 30 november 2022 in het Nederlandse Voort (provincie Gelderland) en de code GW3150m kreeg. De roedel van herkomst van deze wolf is onbekend. Op 11 februari 2023 werd in het Duitse Haltern-Am-See (Nordrhein-Westfalen) een drol van ouder dan een week bemonsterd, ook dit bleek om GW3150m te gaan. Deze wolf heeft hoe dan ook op korte tijd (naar schatting een kleine week) de afstand tussen Haltern-am-See en Boortmeerbeek overbrugd, d.i. bijna200 km in vogelvlucht.

 

GW3450m ‘Westhoekwolf’:

Op 22 mei 2023 filmde een jager vanop zijn hoogzit een wolf in Proven (Poperinge). Een dag later werd op nauwelijks een kilometer van de zichtwaarneming een dood schaap aangetroffen. Na DNA- analyse bleek het te gaan om een wolf uit de Alpiene populatie, die voor het eerst bemonsterd werd in Poperinge en zo goed als zeker ons land via Frankrijk heeft bereikt (Frankrijk behoort niet tot de landen die deelnemen aan het CE-wolf consortium en heeft geen vergelijkbare databank van individuele wolven). Deze wolf zette na het overschrijden van de landsgrens koers richting NO door het centrum van West-Vlaanderen en werd onder meer opgemerkt in Merkem (Houthulst), Roeselare, Zwevezele en Pittem, om vervolgens een tijdlang halt te houden in de regio tussen Wingene en Aalter. Op 5 en 11 juni 2023 werd in Lotenhulle (Aalter) en Wingene schade aan schapen vastgesteld die waarschijnlijk toe te schrijven is aan deze wolf. Het DNA-onderzoek hiervoor is nog lopende.

'Westhoekwolf', Proven, foto Emile Mourisse

Zwervende wolven vastgelegd op beeld

10 februari 2023: meerdere mensen langs een traject van enkele kilometers in Tervuren (provincie Vlaams-Brabant) menen een wolf te hebben gezien. Op basis van een filmpje dat we van dit dier ontvingen kunnen we wolf zeker niet uitsluiten, maar de beelden zijn te weinig kwalitatief om van een zekere wolfwaarneming (“C1” volgens de SCALP-criteria, zie Wolvenspecial 3) gewag te maken. Toch achten we de kans groot dat het hier effectief om een wolf ging. Het zou dan kunnen gaan om GW3150m (op 8 februari bevestigd in Boortmeerbeek) of GW2807m (op 27 februari bevestigd in Bierbeek).

28 februari 2023: een wolf wordt gefotografeerd in Molenbeek-Wersbeek  (Bekkevoort, Vlaams-Brabant), waarschijnlijk gaat het om GW2807m, een dag eerder bemonsterd op een schaap in Bierbeek (Vlaams-Brabant).

8 maart 2023: een wolf wordt gefotografeerd in Postel (Mol, provincie Antwerpen). Het is onduidelijk over welk individu het gaat. Postel ligt aan de rand van de ‘risicozone’ afgebakend voor de roedel Hechtel-Eksel. Er werden de voorbije jaren al sporadisch wolven waargenomen.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}