Zaadboomgaard Boskers

Zaadboomgaard Boskers

Aanleg

De zaadboomgaard van boskers werd aangelegd in 2012 en beslaat een oppervlakte van 1,20 ha. Hij is opgebouwd uit 45 verschillende genotypes (klonen) geselecteerd na 12 jaar observatie van 23 proefpercelen.

De geselecteerde bomen werden geënt op de dwergvormende onderstam Gisela 5. Deze onderstam heeft een tweevoudige invloed op de ent: (1) het afremmen van de hoogtegroei van de ent (vandaar de benaming dwergvormend) en (2) het stimuleren van een vroegtijdige en overvloedige bloei van de ent. In de zaadtuin staan 1.178 geënte bomen die aangeplant werden in haagvorm.

Beheer

De belangrijkste beheersmaatregelen bestaat in de jaarlijkse fruitsnoei (maart). Om de ontwikkeling van de bomen te bevorderen wordt de grasvegetatie aan beide zijden van de plantrijen verwijderd (zwartstroken). Voor een maximale bestuiving worden elk jaar zes hommelnesten in de zaadtuin geplaatst. Het fytosanitair beheer behelst de bestrijding van tak- en bloesemsterfte, van de kersenpitkerver en van de zwarte kersenluis.

Oogst

Elk jaar van einde juni tot begin juli worden de kersen in de zaadtuin geplukt. De kersen worden geschoond waarbij de pitten worden ontdaan van het vruchtvlees. De zuivere pitten worden verkocht aan Vlaamse boomkwekerijen en zaadhandelaars.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}