Gedaan met laden. U bevindt zich op: Pensioen voor statutaire personeelsleden Loopbaan en ontwikkeling

Pensioen voor statutaire personeelsleden

Wanneer kun je met pensioen en hoe vraag je dit aan? Hoe wordt je pensioen berekend en wat met je gespaarde verlofdagen? Wat is een overlevingspensioen? Hoe kun je een voorschot op je pensioen krijgen? Deze webpagina bundelt alle informatie over het pensioen voor statutaire personeelsleden binnen de diensten van de Vlaamse overheid.

Voor wie?

Je hebt recht op een pensioen van het ambtenarenstelsel als je op het ogenblik van pensionering statutair of ambtenaar op proef bent.

    Goed om te weten:

    • Was je voor 1 december 2017 al statutair of ambtenaar op proef? Dan komt de periode die je als contractueel hebt gewerkt binnen de overheidssector ook in aanmerking voor het ambtenarenpensioen.
    • Deze webpagina omschrijft de regeling van de Federale Pensioendienst. Ben je statutair bij de Vlaamse Waterweg nv? Dan val je onder de specifieke procedure van Ethias. Lees meer op het intranet van De Vlaamse Waterweg(opent in nieuw venster).

    Wanneer op pensioen?

    Je moet aan een leeftijds- en loopbaanvoorwaarde voldoen. De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar maar wordt vanaf 1 februari 2025 opgetrokken naar 66 jaar en vanaf 1 februari 2030 naar 67 jaar. Het pensioen kan ingaan op de eerste dag van de maand die volgt op je verjaardag.


    Geboortedatum
    Wettelijke pensioen-leeftijd

    Wettelijke
    pensioen-
    datum

    Voor 1 januari 196065 jaarUiterlijk
    1 januari 2025
    Van 1 januari 1960 tot en met
    31 december 1963
    66 jaarTussen
    1 februari 2026 en
    1 januari 2030
    Vanaf 1 januari 196467 jaarVanaf 1 februari 2031

    Je moet tijdig het pensioen aanvragen. Als je na deze leeftijdsgrens wilt blijven werken, dan moet je goedkeuring aan je werkgever vragen. Je leidinggevende kan je toestemming geven om nog maximaal 1 jaar verder te werken. Deze periode is telkens verlengbaar met maximaal 1 jaar. Je moet tijdig het uitstel van je pensioen aanvragen (hoe je dit doet, lees je onderaan deze pagina).

    Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) over de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden.

    Vervroegd en medisch pensioen

    • Vervroegd pensioen: je kunt vervroegd op pensioen als je voldoet aan een bepaalde minimumleeftijd en een bepaalde loopbaanvoorwaarde of na een lange loopbaan. Je moet tijdig vervroegd pensioen aanvragen. Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst over vervroegd pensioen(opent in nieuw venster).
    • Medisch pensioen: lees meer op de webpagina over medisch pensioen.

    Berekening pensioenbedrag

    Het bedrag van je pensioen is het gemiddelde salaris van:

    • je laatste 10 loopbaanjaren
    • of van je hele loopbaan binnen de overheid als die geen 10 jaar telt

    Ben je geboren voor 1962? Dan wordt het pensioenbedrag berekend op basis van je gemiddelde salaris van de laatste 5 dienstjaren van je loopbaan.

      Goed om te weten: Wil je graag vooraf weten hoeveel pensioen je gaat krijgen?

      Niet opgenomen vakantiedagen

      In het jaar dat je met pensioen gaat, worden de feestdagen die voor je pensioendatum met een zaterdag of zondag samenvallen, aan je verlofteller toegevoegd.

      Uitzondering: werk je in continudienst en heb je een aparte feestdagenteller? Dan wordt je recht op feestdagen pro rata je tewerkstellingsperiode berekend.

      Je hebt het recht je jaarlijkse vakantie op te nemen voor je pensionering.

      Verlofdagen die je niet opnam, worden in volgende gevallen uitbetaald:

      1. op jouw verzoek, mits voorafgaandelijk akkoord van je lijnmanager (gunst)
      2. indien je de vakantiedagen niet kon opnemen omwille van dienstbelang
      3. indien je de vakantiedagen niet kon opnemen wegens ziekte of arbeidsongeval.

      Overlevingspensioen en begrafenisvergoeding

      Na het overlijden van een statutair personeelslid wordt een overlevingspensioen toegekend aan een rechthebbende:

      • de langstlevende echtgeno(o)t(e)
      • de uit de echt gescheiden echtgeno(o)t(e)
      • de wees/wezen

      Het overlevingspensioen wordt toegekend bij overlijden tijdens de loopbaan, na al een pensioen te hebben verkregen of na definitief uit dienst te zijn getreden. De rechthebbende dient hiervoor een aanvraag voor een overlevingspensioen in bij de Federale Pensioendienst voor de overheidssector. Lees op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) hoe je dit doet.

      Uitbetaling pensioen

      De Federale Pensioendienst betaalt je pensioenuitkering. Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst over de betalingskalender, betalingswijze, …

      Goed om te weten: moet je om administratieve redenen uitzonderlijk lang wachten op de uitbetaling van je 1ste pensioenuitkering? Dan kun je per maand dat de uitbetaling op zich laat wachten een voorschot van 1.000 euro lenen bij de vzw Sociale Dienst. Dit geldt zowel voor rust- als overlevingspensioenen. Contacteer hiervoor een maatschappelijk assistent. Klanten van de vzw Sociale Dienst worden in alle vertrouwen verder geholpen.

      Toegang tot Vlimpers

      Op het moment van je uitdiensttreding wordt je toegang tot Vlimpers onmiddellijk afgesloten. Je kan je personeelsdossier dan niet meer raadplegen.

      Heb je nog gegevens of documenten nodig uit Vlimpers?

      • Ben je nog in dienst? Haal deze gegevens of documenten dan uit Vlimpers voor je uitdiensttreding.
      • Ben je al uit dienst?

      Je laatste loonstrook en fiscale fiche worden na je uitdiensttreding per post opgestuurd.

      Hoe pensioen aanvragen?

      Pensioen aanvragen op de wettelijke pensioenleeftijd: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

      • Stap 1

        Heb je enkel gewerkt als statutair personeelslid?

        Dan vraag je ten vroegste 1 jaar voor de ingangsdatum je pensioen aan bij de Federale Pensioendienst. Lees op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) hoe je dit doet of ga langs bij een Pensioenpunt(opent in nieuw venster) bij jou in de buurt.

        Opgelet: je moet je pensioen zelf aanvragen. Dit wordt niet automatisch toegekend.

        Heb je ook als contractueel personeelslid en/of zelfstandige gewerkt?

        Dan is een pensioenaanvraag niet vereist. De Federale Pensioendienst onderzoekt automatisch de pensioenrechten in het werknemers- en zelfstandigenstelsel. Door dit automatisch onderzoek worden ook de pensioenrechten als statutair personeelslid (als die er zijn) automatisch onderzocht.

      • Stap 2

        Het DCPA bezorgt je na je aanvraag bij de Federale Pensioendienst een brief met alle informatie en formaliteiten. Een dossierbehandelaar zal je begeleiden bij de verdere administratieve formaliteiten.

      • Stap 3

        Het DCPA maakt je besluit van pensionering aan, laat dit ondertekenen door je leidend ambtenaar en bezorgt je een afschrift.

      Hoe vervroegd pensioen aanvragen?

      Vervroegd pensioen aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

      • Stap 1

        Je vraagt ten vroegste 1 jaar voor de gekozen ingangsdatum je vervroegd pensioen aan bij de Federale Pensioendienst.

        Lees op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) hoe je dit doet.

      • Stap 2

        Je bezorgt de ontvangsbevestiging van je pensioenaanvraag aan het DCPA via Vlimpers > tegel ‘Vragen?’ > ‘Vlimpers-contactformulier’. Voeg het document toe als bijlage van je vraag. Heb je geen toegang tot Vlimpers? Verstuur de kopie per post naar het DCPA.

      • Stap 3

        De Federale Pensioendienst zorgt voor de verdere afhandeling van je aanvraag. Zij zullen je op de hoogte brengen of je voldoet aan de leeftijds- en loopbaanduur voorwaarden. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een brief van de Federale Pensioendienst met de ingangsdatum van je vervroegd pensioen.

        Je bezorgt een kopie van deze brief aan het DCPA via Vlimpers(opent in nieuw venster) > tegel ‘Vragen?’ > ‘Vlimpers-contactformulier’. Voeg het document toe als bijlage van je vraag. Heb je geen toegang tot Vlimpers? Verstuur de kopie dan per post naar het DCPA.

      • Stap 4

        Je brengt je leidend ambtenaar op de hoogte van je vervroegde pensionering.

      • Stap 5

        Het DCPA bezorgt je een brief met alle informatie en formaliteiten. Een dossierbehandelaar zal je begeleiden bij de verdere administratieve formaliteiten.

      Hoe uitstel pensioen aanvragen?

      Uitstel pensioen aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

      • Stap 1

        Wil je langer werken na je 65ste? Dan vraag je uitstel van je pensioen aan je leidend ambtenaar. Je doet dit schriftelijk en vraagt je leidend ambtenaar om zijn/haar beslissing te ondertekenen.

      • Stap 2

        Je bezorgt de ondertekende beslissing van je leidend ambtenaar zo snel mogelijk aan je HR-verantwoordelijke die dit vervolgens doorgeeft aan het DCPA. Het DCPA brengt de Federale Pensioendienst op de hoogte.