Terug naar overzicht

Hannes Wilms

Contact

hannes.wilms@inbo.be 0479 83 09 05

Adres

Gaverstraat 4
9500 Geraardsbergen
België


Hannes Wilms heeft 5 jaar gewerkt in het labo tropische plantenteelt van de KU Leuven waar hij zijn doctoraat behaalde. Tijdens zijn doctoraatsstudies ontwikkelde hij een methode te ontwikkelen om het tekort van kwalitatief plantmateriaal weg te werken in de kokosnoot sector. Veel kokosnoot velden zijn eigendom van kleine boeren die het kapitaal niet hebben om nieuwe kwaliteitsvolle planten te zetten, dit door de hoge prijs van dat plantgoed. Daarom onderzoekte en ontwikkelde hij een in vitro micropropagatie methode voor kokosnoot om snel grote hoeveelheiden kwalitatief materiaal te creeren die goedkoop op de markt konden gebracht worden. 

Daarnaast werkte hij ook op de conservatie van verschillende genenbronnen. Zo maakte hij een analyse over de verschillende manieren hoe kokosnoot genenbronnen bewaard worden in en ex situ en vulde dat rijtje aan met de ontwikkeling van een nieuw cryopreservatie protocol. Naast kokosnoot probeerde hij in samenwerking met verschillende thesis studenten ook andere gewassen en soorten bewaard door de plantentuin van Meise te conserveren. Deze soorten waren: Pitaya, Cassava, Zoete aardappel, Cacao, Oliepalm, Honingpalm, Dadelpalm, Sabalpalm, Cactusvrucht, Taro, Koffie, en Verwanten van Koffie.

Na zijn carriere aan de KU Leuven besloot hij de switch van de tropen naar de meer noordelijke regio te maken en werkt nu aan het INBO op de conservatie en vermeerdering van autochtoon bosmateriaal van Vlaanderen.


Details

ORCID ORCID logo 0000-0001-8671-3447
Teams Genetische Diversiteit