Terug naar overzicht

Kristof Baert

Contact

Kristof.Baert@inbo.be 0473 96 70 75

Adres

Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 73
1000 Brussel
België


Kristof studeerde in 2000 af als dierenarts, kleine huisdieren. Na twee jaar zijn taak als assistent aan de dienst Bijzondere Huisdieren van de UGent te combineren met een baan als praktijkdierenarts kleine huisdieren was het door zijn interesse in wilde dieren dat hij de overstap naar het INBO maakte.

Hij verricht er wetenschappelijk onderzoek rond rattenbestrijding en invasieve soorten in het kader van het behoud, de ontwikkeling, het beheer en het duurzaam gebruik van de biodiversiteit en het milieu.

Binnen het team Faunabeheer en Invasieve Soorten ontpopte hij zich tot specialist in de rattenbestrijding. Hij beschikt over een (inter)nationaal netwerk van contacten met organisaties op het gebied van rattenonderzoek en heeft uitgebreide ervaring in het leveren van expertise en ondersteuning met betrekking tot rattenbestrijding in het algemeen. Projecten rond resistentie tegen rattenvergif, secundaire vergiftiging, diervriendelijke bestrijdingsmethoden, lokaastesten en mechanische bestrijding maken deel uit van zijn werk.

Verschillende collega’s binnen het INBO doen beroep op zijn diergeneeskundige expertise, in het bijzonder zijn uitgebreide autopsie-ervaring.

In 2008 richtte hij het proefdierenlabo LA 1400559 aan het INBO op. Door zijn rol als proefleider, secretaris van de Ethische Commissie Dierenwelzijn van het INBO en als laboratorium verantwoordelijke bouwde hij gedurende 20 jaar een bijzondere expertise op rond de thematiek dierenwelzijn en proefdierkunde in relatie met wilde dieren. Sinds 2022 maakt Kristof deel uit van de Vlaamse Proefdierencommissie.

Hij maakt al jaren deel uit van het bestuur van de Belgian Wildlife Disease Association (BWDS), een feitelijke vereniging die iedereen met interesse in wildziekten samenbrengt. Hij is medeorganisator van een tweejaarlijks internationaal symposium over wildziekten.

Kristof is (co)auteur van tal van wetenschappelijke A1 publicaties met de focus op faunabeheer en wildziekten en nam deel aan verschillende internationale conferenties binnen deze scoop. Hij schreef of werkte mee aan verscheidene INBO publicaties.


Details

ORCID ORCID logo 0000-0002-1910-1114
Teams Faunabeheer en invasieve soorten