Nieuws

Terug naar overzicht

Roofdiernieuws 29

De roedel Hechtel-Eksel

In september kregen we de zekerheid dat er dit jaar in de roedel Hechtel-Eksel zes welpen zijn geboren. Ondertussen is er ook al een verkeersslachtoffer geweest dat voor autopsie naar het INBO is getransporteerd.

Wolven zwervers

De voorbije weken waren er waarschijnlijk minstens twee zwervers aanwezig in de provincie Antwerpen. Er waren de voorbije weken tal van meldingen, verspreid over de provincie. De situatie kan van dag tot dag veranderen, op dit moment hebben we nog geen informatie over de herkomst en/of identiteit van de wolven aan de hand van DNA-analyses. Daarvoor zullen we nog wat geduld moeten uitoefenen.

Fact finding studie wolven

Het INBO werkte samen met het Wageningen Environmental Research (WENR) en het Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung (SGN) aan een fact finding studie over de wolf. Via literatuuronderzoek beantwoorden we vragen over wolven in Nederland. Het uitgebreide rapport kan dienen als een algemeen referentiewerk voor steeds weer terugkerende vragen rond beheer van wolven in Nederland én Vlaanderen.

Dieet van kleine en middelgrote carnivoren in Vlaanderen

Recent publiceerden we een studie over de voedselecologie van zes carnivoren in Vlaanderen op basis van de analyse van de maaginhouden van 784 bunzings, 776 steenmarters, 215 dassen, 186 vossen, 93 wezels en 62 hermelijnen. We onderzochten de samenstelling van het dieet voor elke soort, maar ook de mate waarin hun dieet overlap vertoont, waardoor we inzicht krijgen in de plaats van elk dier in het voedselweb.

2022 : Otters troef!

Het INBO schakelt in 2022 een versnelling hoger in het lopende otteronderzoek. De otter is bij uitstek een moeilijk te detecteren soort, levend in gigantisch grote territoria, en dus van nature altijd heel zeldzaam. Tegelijk komt zowat heel Vlaanderen in aanmerking als potentieel leefgebied. Het is dan ook duidelijk dat er veel ogen en oren gewenst zijn om maximale informatie te vergaren. Naast de klassieke natuurorganisaties als meest productieve bron van waarnemingen, denken we hierbij o.a. ook aan de mensen actief in de sportvisserij, de jacht, de rattenbestrijding, de binnenscheepvaart en de watersport.

Otter "Meneer Eenoog" heeft leefgebied van Wachtebeke tot Berlare in Oost-Vlaanderen

Twee jaar geleden dook een otter voor het eerst op langs de Moervaart en Durme in Lokeren en Waasmunster (Waasland, Oost-Vlaanderen). Ondertussen blijkt dat deze Wase otter – die aan het linkeroog blind lijkt te zijn geworden – een groot leefgebied heeft langs de Zuidlede, Moervaart en Durme in Wachtebeke, Moerbeke-Waas, Sint-Niklaas, Lokeren en Waasmunster, en in het Berlarebroek en Donkmeer in Berlare.