Roofdiernieuws 29

Roedel Hechtel-Eksel

In de vorige editie van Roofdiernieuws (juli 2021) konden we al meegeven dat er dit jaar minstens vijf nieuwe welpen geboren waren in de Limburgse roedel. In september kregen we zekerheid over de aanwezigheid van een zesde welp aan de hand van cameravalbeelden van het INBO en Natuur en Bos:

 

 

Op 16 november werd een wolf aangereden op de N719 in Peer. Hoewel er in de media aanvankelijk sprake was van een wijfje (vorig jaar werden twee wijfjes doodgereden in oktober), was het dit keer wel degelijk een mannelijke wolf die stierf in het verkeer. Het puntgave gebit zonder enige slijtage liet er geen twijfel over bestaan dat dit een welp was. Jonge wolven wisselen in de zomermaanden hun melkgebit in voor hun definitieve gebit. De hoektanden groeien nog door tot een eind in de herfst. Op een leeftijd van 6-7 maanden is hun definitief gebit volledig volgroeid. Eerder dit jaar konden we vaststellen dat de worp plaatsvond rond 19 april. Deze wolf was dus net geen 7 maanden oud op 16 november. Hij woog 33,3 kg en was in goede conditie. Breuken in de linkervoorpoot, een dislocatie van het kniegewricht, inwendige bloedingen in de borstholte en de longen en een gebroken schedel bevestigden dat de wolf ter plaatse is gestorven aan een acuut trauma, met andere woorden als verkeersslachtoffer. Ook een röntgenfoto leverde geen aanwijzingen op die een andere dood zouden doen vermoeden. De maag was op het moment van aanrijding, op wat gras en enkele haren van everzwijn na, leeg.

Wolf op autopsietafel

Wolf op autopsietafel

Gebit van de wolf

wolf
(foto's INBO)

In augustus en september konden we via uitwerpselen en prooiresten al DNA verzamelen van twee nieuwe mannelijke welpen van de lichting 2021: GW2379m en GW2432m.

In oktober-december werden veel stalen verzameld waar wellicht nog welpen-DNA zal uit voortvloeien, de genotypering  of individubepaling van deze stalen plannen we na nieuwjaar.


21 september 2021 (beelden INBO/Natuur en Bos)

 

Intussen is het winter, gevestigde wolven belopen nu intensief hun hele territorium. Dit gebeurt meestal in verspreide slagorde. Groepjes of individuen van dezelfde roedel kunnen zich wel 20 km uit elkaar bevinden. Het is een veel voorkomend misverstand dat een wolvenroedel zich steeds samen verplaatst. Bovendien kan elk moment één van de wolven die in 2020 geboren werden beslissen om het geboorteterritorium te verlaten, om te zwerven en op zoek te gaan naar een vacant gebied om zelf een territorium te vestigen. Soms worden eerst verkennende zwerftochten ondernomen, waarbij ze nog eens terugkeren naar het ouderlijke territorium. Op 29 november konden we (voorlopig) voor het laatst negen wolven samen tellen. Nu kunnen we enkel wachten tot het DNA van één van de jonge Limburgse wolven ergens buiten hun territorium in binnen- of buitenland wordt bemonsterd (meestal op een prooi bij een schadegeval) om hopelijk hun dispersie in kaart te kunnen brengen.

Ook een vestiging in de buurt van het ouderlijke territorium behoort tot de mogelijkheden.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}