Terug naar overzicht

Programma 'Open Science' - Naar een kwaliteitsvolle en transparante onderzoekscyclus

(shutterstock)
(shutterstock)

Details

...

Voor een solide en aantoonbare wetenschappelijke kwaliteit werkt het INBO zoveel mogelijk volgens de methoden van open en reproduceerbaar onderzoek, kortweg Open Science. Transparantie en het open delen van onderzoeksresultaten zijn evidenties voor een publieke instantie zoals het INBO, maar vergt blijvende inzet. Als kader hiervoor hanteren we Open Science Doelen (OSD’s) die een leidraad vormen voor het onderzoek, en de hele onderzoekscyclus.

We blijven inzetten op het informeren en enthousiasmeren van INBO-medewerkers rond Open Science, onder andere via de voortzetting van de ‘Open Science Cafés’. Deze OS Cafés informeren medewerkers over projecten waar er met Open Science aan de slag gegaan wordt en tijdens workshops wordt er actief rond Open Science ervaring uitgewisseld en gewerkt. Daarnaast roepen we alle medewerkers jaarlijks op om expliciet tijd te voorzien in hun planning om zich te verdiepen, verbeteren of perfectioneren in Open Science.

We blijven verder inzetten op het aanbieden van kwalitatieve ondersteuning en opleidingen rond de prioritaire Open Science Doelen. Om de vinger aan de pols te houden, monitoren we actief op welke thema’s de onderzoeksteams inzetten en stemmen de ondersteuning en opleiding maximaal af op de meest populaire en urgente noden. Daarnaast zijn er ook enkele vaste waarden in het opleidingsaanbod zoals een GitHub cursus en de maandelijkse INBO Coding Club waar collega’s hun R-programmeervaardigheden uitdiepen.

Een belangrijke nieuwe prioritaire doelstelling binnen de Open Science programmawerking, is de inzet op ‘publiek toegankelijke monitoringsdata’. In het kader hiervan willen we meer systematisch inzetten op open en FAIR data (FAIR: Findable, Accessible, Interoperable, Re-usable). Concreet ondernemen we volgende acties:

  • We zorgen voor een helder en publiek toegankelijk overzicht van alle INBO-monitoringsdata op de INBO-website.
  • We ontwikkelen het Vlaams Biodiversiteitsportaal. Via dit portaal centraliseren we alle beschikbare soortgegevens voor Vlaanderen. We streven naar een optimaal gebruik, afgestemd op de noden van alle maatschappelijke actoren, in het bijzonder het beleid en de vergunningverlening. We besteden ook aandacht aan duidelijke standaarden voor de aanlevering van data en aan data in één formaat, die voor verschillende toepassingen kunnen gebruikt worden.
  • We bestuderen de mogelijkheden om ook abiotische data meer en beter te ontsluiten, eventueel via het voornoemde Vlaams Biodiversiteitsportaal.
  • We zetten intern maximaal in op het gebruik van bestaande datasystemen om de openheid en ‘FAIRness’ van INBO-data te faciliteren.

Naast de interne focus op Open Science moeten we jaarlijks rapporteren over de evolutie van Open Science binnen het instituut. Dit gebeurt door de datasteward(s). De datastewards zijn het contactpunt voor de Flemish Open Science Board (FOSB) en volgen de ontwikkelingen rond Open Science op Vlaams niveau. De opvolging van de progressie op vlak van Open Science gebeurt via Key Performance Indicatoren (KPI’s), waaronder de KPI ORCID, KPI Open Access en KPI Open Data.

Door de blijvende inzet op Open Science demonstreren we het engagement om verder te groeien op vlak van kwaliteit, openheid en transparantie van het onderzoek. We profileren ons als Open Science instituut, verwerven grote zichtbaarheid in relevante datanetwerken en blijven hierin een voortrekkersrol spelen.

Status In uitvoering
Effectieve start/einddatum 01/01/2020 - 31/12/2035

Teams

INBO Onderzoeksdomein(en)

  • Data & Infrastructuur