Roofdiernieuws 31

Dispersie van twee jaarlingen uit de Hechtel-Eksel roedel in kaart gebracht

In Roofdiernieuws 30 (februari 2022) schreven we al hoe twee wolven die in 2020 in de roedel Hechtel-Eksel geboren waren op dispersie vertrokken in de winter 21-22. Intussen hebben we meer data van de genetische staalnames uit de buurlanden ontvangen en kunnen we de trajecten van GW1954m en GW1924m op kaart tonen tot op respectievelijk 18 maart en 15 maart 2022. Hierna zijn deze wolven van de radar verdwenen, nu al ruim een half jaar. Gezien de lopende intensieve genetische monitoring van de wolvenpopulatie laat dit vermoeden dat deze wolven (ge)dood zijn.

Dispersie wolf 1924 zuiden

Half januari 2022 vertrok GW1924m (geboren in 2020) uit zijn geboorteroedel in zuid-oostelijke richting. Hij bleef een maand rondtrekken in de buurt van de Hoge Venen (langs de randen van het territorium van de daar aanwezige roedel) en de Eifel. Op 23 februari werd zijn DNA opnieuw aangetroffen in het ouderlijk territorium, op een Shetlandpony in Opglabbeek.

Dispersie wolf 1924 Noord

Na zijn uitstap naar de Hoge Venen en de Eifel vertrok GW1924m al snel in de andere richting. Vier dagen nadat zijn DNA werd aangetroffen in Opglabbeek dook hij al op in de Nederlandse provincie Gelderland. Op 8 maart was hij aan de Duitse Waddenkust en op 15 maart werd hij voor het laatst bemonsterd in het zuiden van Nedersaksen.

Dispersie wolf 1954

GW1954m (eveneens geboren in 2020) vertrok in december 2021 in noordwestelijke richting, liep een rondje op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland (waar hij gefotografeerd werd) en keerde vervolgens terug naar de regio rond de Kalmthoutse Heide (waar hij op de dokken van Antwerpse haven botste). Op hetzelfde moment waren nog twee andere mannelijke zwervers aanwezig in de regio Kalmthout (waaronder een Alpiene wolf). Na wat heen en weer geloop in de regio en een oostwaartse uitstap naar de omgeving Tilburg, liep hij opnieuw westwaarts, hij werd het laatst bemonsterd op Zuid-Beveland op 18 maart 2022.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}