Roofdiernieuws 31

Het lopende monitoringsjaar (1 mei 2022 - 30 april 2023): negen welpen en twee jaarlingen in de roedel Hechtel-Eksel

Dankzij niet-invasieve monitoring met strategisch gepositioneerde cameravallen weten we dat wolvin Noëlla (1479f) dit jaar geworpen heeft tussen 17 april (hoogdrachtig) en 20 april (niet meer drachtig). We willen nogmaals benadrukken dat we bewust niet op zoek gaan naar het nest, vermits dit verstoring zou zijn en een verhuis kan uitlokken, maar wachten tot de jongen voor onze camera’s verschijnen of tot ze gezien worden. 

Noëlla had 9 welpen dit jaar. Dat laat zijn sporen na, zoals te zien is in deze beelden van 18 juni 2022 (video INBO-ANB)

Dit jaar duurde het tot 3 juni voor we voor het eerst een glimp opvingen van twee welpen die een terreinweg overstaken. Op 14 juni telden we drie welpen op videobeelden van een cameraval, drie dagen later telden we er vier en op 20 juni stond de teller al op acht. Op 20 juli konden we negen welpen tellen in één videofragment van 20 seconden.


Negen welpen in één videofragment van 20 seconden, 20 juli 2022. (video INBO-ANB)

De Hechtel-Eksel roedel telde eind oktober nog 13 wolven: 9 jongen, 2 jaarlingen en het ouderpaar. (video INBO-ANB)

 
Naast de negen welpen waren er het hele voortplantingsseizoen ook twee jaarlingen aanwezig: GW2435m en GW2807m, zij hielpen mee de nieuwe welpen grootbrengen. Op deze video zijn August, een jaarling en een aantal pups te zien op 5 juli 2022. Ze onderwerpen de wildcamera aan een grondige inspectie. (video INBO-ANB)

Intussen hebben we alle negen welpen genetisch geïdentificeerd via staalnames van uitwerpselen. We hebben dit jaar zes mannetjes en drie vrouwtjes. Enkele kregen al hun codes GW2935m, GW2936f, GW2937m, GW2959m en GW2960m. Voor de andere is het nog even wachten tot we de code krijgen van het Senckenberginstituut.

Op 11 december 2022 viel een eerste verkeersslachtoffer: een vrouwelijke welp. Bij de autopsie bleek dat het hier ging om een gezond dier van 26 kilogram.

  • De laatste definitieve tanden waren aan het doorkomen, wat wijst op een jong dier, en bevestigt in combinatie met de plaats van het ongeval dat dit een van de negen welpen van 2022 van de roedel van Hechtel-Eksel is. Ook de pulpa-holte van de hoektanden, de slijtage van de snijtanden (laterale lobben nog duidelijk aanwezig) en de groeischijven van de beenderen zoals zichtbaar op de RX bevestigen dat dit dier minder dan één jaar oud is.
  • De wolf vertoonde verschillende schaafwonden, en breuken aan dijbeen, voorpoot en bekken, alle opgelopen bij de aanrijding. De aanrijding was de doodsoorzaak.
  • De maag van de wolf bevatte everzwijn en appel.
  • Op de resultaten van het genetisch onderzoek is het nog even wachten.

Autopsie van verkeersslachtoffer december 2022
Autopsie van het verkeersslachtoffer van december 2022 (foto INBO)

Voorlopig werden nog geen nieuwe zwervers vastgesteld in Vlaanderen in het lopende monitoringsjaar, maar daar kan snel verandering in komen.

Winter: seizoen van veel beweging in de wolvenpopulatie…

De komende weken zullen er zo goed als zeker opnieuw zwervers opduiken verspreid over Vlaanderen, jonge wolven uit andere roedels in het buitenland, op zoek naar een eigen territorium. Ook een deel van onze roedel zal al aan het zwerven slaan, en de roedel zelf heeft een grotere actieradius in de wintermaanden. Niemand hoeft dan ook versteld te staan als er wolven opduiken in gemeentes waar er de rest van het jaar weinig wolvenactiviteit is. De leden van een wolvenroedel lopen trouwens vaker apart of in kleine groepjes dan samen. Een waarneming van een groepje van drie of vier wolven een gemeente verder dan gewoonlijk betekent dus uiteraard niet dat er plots een nieuwe roedel van drie wolven is bijgekomen…

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}