Nieuwsbrief juli 2021

Invasie van Noord-Aziatische modderkruiper slecht nieuws voor grote modderkruiper

Op 11 juni troffen onze medewerkers tijdens een visstandsbemonstering honderden Noord-Aziatische modderkruipers aan in de Veldhouwerbeek vlakbij Bocholt in Limburg. De aanwezigheid van deze nieuwe invasieve exoot was wel verwacht. We vingen immers de voorbije jaren al enkele exemplaren ervan in de buurt. Ook pikten we vorig jaar aanzienlijke e(nvironmental)DNA-sporen van deze soort op, maar de enorme aantallen die we nu aantroffen sloegen ons met verstomming. De Noord-Aziatische modderkruiper vormt een bedreiging voor de inheemse en beschermde grote modderkruiper.

In 2012 is de exoot voor het eerst gevonden in de Tungelroyse Beek in Nederland. Vermoedelijk is hij via de Raam vanuit Nederland Belgi├ź binnengekomen: in 2019 dook hij op in enkele plassen van natuurreservaat het Smeetshof in Bocholt.

De Noord-Aziatische modderkruiper brengt het soortbeschermingsprogramma van de grote modderkruiper in gevaar, en snelle actie is nodig. De exoot dreigt de inheemse soort weg te concurreren en ermee te hybridiseren. Hij kan eventueel nieuwe ziektekiemen overdragen waartegen de grote modderkruiper en mogelijk andere vissoorten niet bestand zijn.

Dit jaar zal alvast Europese steun worden aangevraagd om de ongebreidelde verspreiding van deze soort een halt toe te roepen.

Rein Brys, Jeroen Van Wichelen

Beeld boven: Noord-Aziatische modderkruiper (foto INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}